«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας κρίσης που διαρκώς οξύνεται και ξεπερνά τις αντοχές μιας χώρας, δοκιμάζει τις αντοχές όλης της Ευρώπης και αλλάζει τα δεδομένα» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει αποκλειστικά με θέμα το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Ads

«Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Δύση βλέπει για πρώτη φορά ότι οι άλογες ενέργειες και επιλογές στην περιοχή της Μ. Ανατολής έχουν επιπτώσεις που αφορούν πλέον την καρδιά της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Μπροστά σε αυτή την κρίση αναδεικνύονται οι μεγάλες αδυναμίες της ΕΕ όπως το έλλειμμα αλληλεγγύης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση όχι επειδή δεν μπορεί να εντάξει στον κοινωνικό της ιστό τους πρόσφυγες της Συρίας, όχι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας» επισήμανε, τονίζοντας ότι το τέρας της ακροδεξιάς έχει τραφεί και αναδειχτεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, λόγω της λιτότητας. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η διεύρυνση της Ευρώπης προς την κεντρική – ανατολική Ευρώπη ήταν υψηλού ρίσκου. «Τώρα η ΕΕ των 28 διαπραγματεύεται με κυβερνήσεις χωρών με ακροδεξιές και λαϊκιστικές θέσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ υποστήριξε ότι «η σύγκρουση των ιδεών θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης και ενδεχομένως να αλλάξει την ίδια τη δομή της».

Ads

Υποστήριξε ότι «η Ευρώπη συνθλίβεται μεταξύ λιτότητας και κλειστών συνόρων… με κάποιους να θέλουν να επιβάλουν την λογική της Ευρώπης – φρούριο». Αντιπαρέβαλε τη στάση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες λέγοντας ότι η χώρα μας «ευρισκόμενη στο μέσο μιας κρίσης με πολλές παραμέτρους παλεύει και υπερασπίζεται τις ανθρώπινες αξίες». Τόνισε μάλιστα ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε: «θα συνεχίσουμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές». «Αυτή είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στο πολιτισμό και τις αξίες μας» πρόσθεσε. 

Σημείωσε πάντως ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της Ευρώπης. «Είμαστε η μόνη χώρα που εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες της βαλκανικής διαδρομής» τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει στη Σύνοδο ισότιμη κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη. 

Οι τρεις άξονες της στρατηγικής στη Σύνοδο

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εθνική στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής διαμορφώνεται σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα: α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.

Βάσει των τριών αυτών αξόνων, που, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, συμφωνήθηκαν ως «κατ’ ελάχιστον εθνική στρατηγική» στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα μας αύριο στην Σύνοδο Κορυφής.

Η ομιλία του πρωθυπουργού 

Για τη Σένγκεν 

Υπογράμμισε επίσης ότι με την στάση της Ελλάδας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η χώρα κατάφερε να μην απομονωθεί, αλλά και να θέσει τέρμα σε κάθε συζήτηση για την Συνθήκη Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προηλειμμένων αποφάσεων, προσθέτοντας ότι «με την στάση μας πήραμε το ψωμί από το στόμα εκείνων, όπως το ΕΛΚ που ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και εκείνων των ομοϊδεατών τους στο εσωτερικό που ήθελαν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, (ευρισκόμενοι) και σε πλήρη σύμπνοια με τα ΜΜΕ της διαπλοκής που παίζουν τα ρέστα τους ενόψει της αξιολόγησης. Θα διαψευστούν ακόμα μια φορά».

Για το βέτο 

Επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής βέτο, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δικαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς χάρη σ’ αυτή ενεργοποιήθηκαν συμμαχίες εντός της ΕΕ και απομόνωσαν τις χώρες που κατέφυγαν σε μονομερείς ενέργειες.  

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη περιορισμού των προσφυγικών ροών από την Τουρκία τονίζοντας πάντως ότι «ο δρόμος των προσφύγων δεν είναι τα νερά του Αιγαίου, αλλά η απευθείας μετεγκατάστασή τους από την Τουρκία». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο πλήρης τερματισμός του προβλήματος θα επέλθει μέσω της ειρήνευσης στη Συρία και στη Μέση Ανατολή. 

Για τα κέντρα κλειστού τύπου σημείωσε ότι «δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές» και διευκρίνισε ότι αυτού του είδους τα κέντρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ. 

Ενημέρωσε ακόμη ότι την Τρίτη, θα υπογραφεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στο τουρκικό έδαφος.

Για αξιολόγηση και ΔΝΤ

Μετά το ζήτημα του προσφυγικού ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε στην κεντρική επιτροπή και για άλλα ζητήματα όπως την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά και το ζήτημα που έχει προκύψει με το ΔΝΤ. 

«Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και παρά την παρελκυστική τακτική που τις τελευταίες ημέρες κρατά το ΔΝΤ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έκανε λόγο για ουσιαστική σύγκλιση και στις εκτιμήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και στα δημοσιονομικά δεδομένα του σήμερα ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

«Το ΔΝΤ προβάλλει τις δικές του θέσεις τις δικές του αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφέροντας το παράδειγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος με το οποίο ολοκληρώθηκε το 2015. «Οι αριθμοί είναι αριθμοί. Μπορεί κανείς να έχει διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέλλον δεν μπορεί όμως να έχει διαφορετική ανάγνωση στους αριθμούς για τον απολογισμό και για τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών», σημείωσε. 

Και πρόσθεσε: «Η εμμονή του ταμείου στη διαφωνία με τους αριθμούς σημαίνει πλέον διαφωνία με το ίδιο το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε» κάνοντας λόγο για πολιτική διαφωνία και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα κληθεί πολύ σύντομα η ΕΕ στο ανώτατο επίπεδο, το πολιτικό και όχι το τεχνοκρατικό, να ζητήσει από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία που υπεγράφη στις 12 Ιουλίου του 2015.