Ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν η ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για την κατάσταση στην Ένωση και το μέλλον της.

Ads

Η ομιλία είχε το χαρακτήρα παρακαταθήκης για τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος ​επανέλαβε τις ανησυχίες ​που εκφράζει κάθε χρόνο στην ομιλία του για τη δυνατότητά της ΕΕ να ανταποκριθεί στις προκλήσεις​. Αν και δεν  προσέθεσε κάτι νέο στη συζήτηση, συνόψισε σε ένα συνεκτικό πλαίσιο τη “Λευκή Βίβλο” του και παρουσίασε και ένα οδικό χάρτη για την εφαρμογή τους. Οι προτάσεις του αποτελούν ένα ήπιο σενάριο με μεταρρυθμίσεις στη δομή και τη λειτουργία της Ένωσης που δεν απαιτούν αναθεώρηση των Συνθηκών της Ε.Ε. ​​

Το πνεύμα των προτάσεών του αφορά σε περαιτέρω εμβάθυνση και θεσμούς με ομοσπονδιακή μορφή όπως, μεταξύ άλλων, ένας Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομικών, μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών με έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας κ.α. ​πρότεινε ένταξή όλων των χωρών στο ευρώ, κάτι που προκάλεσε ερωτηματικά. ​Ως προς τη συνθήκη Σένγκεν, επεσήμανε την ανάγκη  α ανοίξει ο χώρος Σένγκεν σε Βουλγαρία και Ρουμανία και να καταστεί πλήρες μέλος η Κροατία. Γενικότερα μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας των Ευρωπαίων Πολιτών, θεσμικών μεταρρυθμίσεων και για συγχώνευση των Προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. ​Η ομιλία δεν είχε αναφορές στην ΕΕ των πολλών ταχυτήτων​ αλλά απουσίασαν αναφορές . Οι επισημάνσεις σε σχέση με την αλληλεγγύη στην Ε.Ε. ήταν γενικόλογες και δεν περιείχαν ακριβείς αναφορές στις ανισότητητες και τα ανθρωπιστικά ζητήματα στους κόλπους των χωρών της Ε.Ε.

Σε ότι φορά στη διαχείριση του προσφυγικού αναφέρθηκε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την βοήθεια που πρέπει να παράσχει η Ένωση σε πνεύμα αλληλεγγύης στις χώρες πρώτης υποδοχής, εξαίροντας, παράλληλα, την Ιταλία που τη φετινή χρονιά υποδέχεται τον κύριο όγκο της Μεσογείου, όπως πέρυσι είχε κάνει με την Ελλάδα. Ήταν πιο ήπιος απέναντι στην Τουρκία από ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες πρόσφατα, παρότι υπενθύμισε ότι έχει κάνει μεγάλα βήματα μακριά από την ΕΕ τον τελευταίο καιρό, ζητώντας για άλλη μια φορά να απελευθερωθούν οι Ευρωπαίοι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι, λέγοντας ότι “η θέση τους είναι στις αίθουσες σύνταξης και όχι στις φυλακές”. 

Ads

Παπαδημούλης: Ο Γιούνκερ υιοθετεί προτάσεις της Αριστεράς

Σχολιάζοντας την ομιλία Γιούνκερ ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε ότι “αν και ανήκει στο ΕΛΚ, υιοθετεί αρκετές προτάσεις και της Αριστεράς. Όλα όμως θα κριθούν στην πράξη κι όχι στα λόγια.”  Σύμφωνα  με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ οι λαοί βιώνουν την κακοδιαχείριση, το δημοκρατικό έλλειμμα και τις διαρθρωτικές προκλήσεις στην ΕΕ και αδιαφορούν για την ιδέα της ενοποίησης. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα εναλλακτικό ευρωπαϊκό μοντέλο, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα άμεσα.
​​
” Η κοινωνική ατζέντα, ο εκδημοκρατισμός των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και οι στρατηγικές υπέρ της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, προκειμένου να σωθεί η Ευρώπη από την απειλή του λαϊκισμού και της άκρας δεξιάς” ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

​Κούλογλου: Απογοητευτική η ομιλία Γιούνκερ

Αμέσως μετά την ομιλία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου δήλωσε; Ήταν μια απογοητευτική ομιλία. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ανθρωπιστικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις πολιτικές λιτότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο της ακροδεξιάς.

Η ομιλία είναι χαρακτηριστική της βραχυπρόθεσμης θεώρησης των πραγμάτων από την ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία από την στιγμή που η ακροδεξιά δεν νίκησε στις πολύ κρίσιμες εκλογές της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, νιώθει ανακουφισμένη και κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Αλλά έτσι παίζουμε την τύχη της Ευρώπης σε ένα είδος ρώσικης ρουλέτας.
Επίσης είχε αρκετά ουτοπικά στοιχεία όπως ότι πρότεινε να ενταχθούν όλες οι χώρες στο ευρώ. Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να γίνει αυτό διότι, υπάρχουν χώρες -πλούσιες και μη – που, βλέποντας τις περιπτώσεις του Νότου, δεν θέλουν με τίποτα να μπουν στη ζώνη του ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η ομιλία περιελάμβανε και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Πρότεινε ένα διεθνικό σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών, ανεξαρτήτως κράτους-μέλους προέλευσης​. ​Τα καλά νέα, τέλος, είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτέλεσε είδηση. Πλέον, όταν δεν μιλούν για εμάς σημαίνει ότι γινόμαστε μια κανονική χώρα.​