Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ακραία ρητορική και τα fake news της πρωτολογίας του, εμφανίστηκε στη δευτερολογία του με χαμηλότερους τόνους, χωρίς όμως να ζητήσει συγγνώμη για τους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τη συνεργασία του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα με τη Χούντα. Παραδέχτηκε όμως ότι ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης διακίνησε fake news με τη ψεύτικη φωτογραφία, σημειώνοντας πως «είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη». Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί και στα ζητήματα της οικονομίας, δίνοντας περισσότερο βάρος στο ζήτημα της «ασφάλειας». Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και το σχόλιο του προς τη Φώφη Γεννηματά σχετικά με τις «ίσες αποστάσεις» του ΚΙΝΑΛ. «Καλιμπράρετε αυτές τις ίσες αποστάσεις κ. Γεννηματά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Στο κάτω κάτω στην ίδια κυβέρνηση ήμασταν. Μην τα ξεχνάτε αυτά με τόσο μεγάλη ευκολία».

Ads

«Η συζήτηση την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή εκτραχύνθηκε» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Όλοι με ξέρουν. Είμαι ευγενής. Όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν είναι ούτε το ύφος, ούτε το ήθος μου. Κάνει λάθος όμως ο κ. Τσίπρας να νομίζει ότι η ευγένεια με την οποία επιλέγω να πολιτεύομαι είναι έκφραση αδυναμίας». «Δεν θα δεχθώ καμία άλλη χυδαία αναφορά στην οικογένειά μου. Θα απαντάω – γιατί η κοινή γνώμη οφείλει να έχει ακριβή αντίληψη για το ποιόν των προσώπων που συμμετέχουν στη δημόσια ζωή», είπε. 

Απαντώντας στον στίχο του Μανόλη Αναγνωστάκη «δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν», τον οποίο είπε απευθυνόμενος προς το πρόσωπό του ο Αλέξης Τσίπρας όταν ισχυρίστηκε πως ο Παύλος Τσίπρας συνεργαζόταν με τη Χούντα, ο πρόεδρος της ΝΔ αφιέρωσε στον πρωθυπουργό έναν άλλο στίχο του ποιητή. «Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου», είπε, προκαλώντας τα γέλια στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προκάλεσε συνειρμούς για τις επιθέσεις της ΝΔ και του ιδίου περί διαπλοκής, σκανδάλων και διαφθοράς της κυβέρνησης. Ειρώνικές αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο γιο του Μανόλη Αναγνωστάκη που δήλωσε πως ο στίχος που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας «ισχύει για αυτόν». Ο λόγος των αντιδράσεων ήταν πως ο Ανέστης Αναγνωστάκης έχει δηλώσει πως δεν είναι Αριστερός και πως ψηφίζει ΝΔ.

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως «στην πίεση φαίνεται ο αληθινός χαρακτήρας των πρωταγωνιστών» και τόνισε πως ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη από μέσα του. «Κύριε Τσίπρα όταν μιλάτε στον ενικό σε αυτή την αίθουσα, θίγετε το αξίωμά σας. Χειρότερο από τους χαρακτηρισμούς καφενείου, ήταν το να αποκαλέσετε περιφερόμενη γλάστρα τον Στ.Κυμπουρόπουλο» ανέφερε. «Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας. ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Τσίπρας, συνεπώς και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Πολάκης», είπε, προσθέτοντας: «θα μπορούσε από την αρχή να ζητήσει από τον υπουργό του να ανασκευάσει, όταν επιτέθηκε άνανδρα σε έναν ήρωα της ζωής. Να τον ανακαλέσει στην τάξη γιατί μείωσε έναν άξιο επιστήμονα με αναπηρία. Ή ακόμη και να τον αποπέμψει. Αν το είχε κάνει, τίποτε από αυτά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα δεν θα είχαν συμβεί. Και πάντα η ειλικρινής συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και όχι αδυναμίας».

Ads

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στον Μανώλη Κεφαλογιάνη που σε εκπομπή έδειξε ψευδείς φωτογραφίες για σχέσεις του πατέρα του πρωθυπουργού με τη χούντα «Έχω το θάρρος να πω δημόσια ότι κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε στη δημόσια αντιπαράθεση συγκεκριμένες φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές» δήλωσε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στους ισχυρισμούς που εκτόξευσε ο ίδιος την Τετάρτη, από όπου και προέκυψε το ζήτημα. 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στον Παύλο Πολάκη λέγοντας: «Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, ήρθε ο κ. Πολάκης να με δικαιώσει λέγοντας επί λέξει: Είμαι επικίνδυνος για τη δικιά σας δημοκρατία – αυτή που είχατε χρόνια και αυτή που θέλετε να ξαναφέρετε – και όχι για τη δημοκρατία των λαϊκών αναγκών». «Εμείς μια Δημοκρατία ξέρουμε, δεν υπάρχει δική σας και δική μας», τόνισε. 

Ακολούθως «πέρασε» στα ζητήματα της ασφάλειας. «Καταστήσατε τους πολίτες και ομήρους της βίας των κουκουλοφόρων σας παντού: στα μαγαζιά τους, στα πανεπιστήμια, μέσα στις περιουσίες τους, στους δρόμους που περπατούν. Ως εδώ!», δήλωσε και εξαπέλυσε πυρά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζοντας παρεξηγήσιμη τη στάση της. «Θεωρώ τουλάχιστον παρεξηγήσιμη τη σπουδή που επέδειξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να δημοσιοποιήσει την απόφασή της να διερευνήσει την υπόθεση της μη χορήγησης άδειας στον δολοφόνο Κουφοντίνα», είπε χαρακτηριστικά. 

Αίσθηση προκάλεσε και το σχόλιό του προς τη Φώφη Γεννηματα, όταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως ήταν πρόταση της ίδιας η δημιουργία επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως ήταν θέση της ΝΔ, στην οποία προσχώρησε η πρόεδρος της ΝΔ. «Ναι, όλα εσείς τα κάνατε. Καλιμπράρετε αυτές τις ίσες αποστάσεις κ. Γεννηματά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Στο κάτω κάτω στην ίδια κυβέρνηση ήμασταν. Μην τα ξεχνάτε αυτά με τόσο μεγάλη ευκολία», είπε σχολιάζοντας την αντίδραση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ αλλά και την ομιλία της κατά την οποία κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ως τις όψεις της ίδιας συντήρησης. 

Καταλήγοντας, ο Κυριακος Μητσοτάκης, είπε πως «οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά.Και ψήφος στήριξης στην ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία». Δήλωσε πως σηκώνει το γάντι που πέταξε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε πως «αφού λοιπόν εσείς μετατρέψατε την Ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση σας, και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή. Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές. Και να δώσετε επιτέλους τη δυνατότητα στον λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του».