Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Λαμία προκειμένου «να δοθεί ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης στη νέα κυβέρνηση, ώστε να μπει η χώρα σε ένα άλλο δρόμο, διαφορετικό από το δρόμο της καταστροφής και της απόγνωσης που ακολουθεί σήμερα». Αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά όσων «κάθονται σε πολυτελείς καρέκλες οικονομικής εξουσίας διαχειριζόμενοι τα λεφτά του ελληνικού λαού» και «διασπείροντας πανικό που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση της οικονομίας», καταδεικνύοντας ότι αυτοί είναι τα πραγματικά «θρασίμια».

Ads

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στην περιφερειακή σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Στερεάς Ελλάδας, «έχουν το θράσος να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις που στόχο έχουν να σπείρουν το πανικό και την αποσταθεροποίηση της οικονομίας. Και δε διστάζουν προκειμένου να προβοκάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποσταθεροποιήσουν την ίδια την οικονομία».

Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε για άλλη μία φορά «τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα», πριν τα νέα σκληρά μέτρα και τις συμφωνίες.  «Για να εναρμονιστεί η Βουλή με τη λαϊκή θέληση. Για να εκλεγεί πρόεδρος που θα εκφράζει πραγματική τη λαϊκή πλειοψηφία και την εθνική ομοψυχία. Για να δοθεί ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης στη νέα κυβέρνηση, ώστε να μπει η χώρα σε ένα άλλο δρόμο, εντελώς διαφορετικό από το δρόμο της καταστροφής και της απόγνωσης που ακολουθεί σήμερα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι έχει οχυρωθεί στο Μαξίμου και  «αρνείται κάθε ιδέα δημοκρατικής διεξόδου».

Αναφερόμενος στις κρίσιμες διαβουλεύσεις για την επιστροφή της τρόικα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «χιλιοπαιγμένο έργο» την διαπραγμάτευση και είπε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για ένα έργο που δυόμισι χρόνια τώρα, «το χουμε δει τόσες φορές, που σχεδόν έχουμε μάθει απέξω και τους διαλόγους: Στην αρχή η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα. Στη συνέχεια αρχίζει να υποχωρεί, μιλώντας για μέτρα μεν αλλά ανώδυνα δε. Αργότερα δηλώνει αιφνιδιασμένη για το πόσο σκληροί και ανάλγητοι είναι αυτοί οι δανειστές μας. Και ακολούθως διακόπτει τις συνομιλίες για να το ξανασκεφτεί. Και τότε αρχίζει το γνωστό σίριαλ της κινδυνολογίας. Που καταλήγει με ακρίβεια στο γνωστό τέλος της άτακτης υποχώρησης, της αυτογελοιοποίησης και της παράδοσης, που αμέσως, όμως, βαφτίζεται σε στάση ευθύνης και θυσίας για να σωθεί η χώρα».

Ads

«Αυτή η κυβέρνηση μόνο ένα έργο μπορεί να επιτελέσει πια: Να δυσκολέψει τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης. Μόνο αυτό μπορεί να κάνει και από ότι φαίνεται συντονίζεται σε αυτή τη προσπάθεια με τις προθέσεις της τρόικας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα νέα μέτρα σε βάρος του λαού που ετοιμάζονται να υπογράψουν και να επιβάλουν».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετά εκλογών εποχή, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τους βασικούς άξονες της ΔΕΘ βάζοντας στο επίκεντρο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και τα άμεσα μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας.

Αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει αντίστοιχη ομιλία στα Γιάννενα.