Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, Ηλία Κολλύρη, με τις οποίες ζητούσε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να «ελέγξει» και να «αξιολογήσει συμπεριφορές συγκεκριμένων δημοσιογράφων» και παράλληλα τον καλούσε να «βάλει ένα τέλος στις δημοσιογραφικές “μαγκιές” πετώντας έξω από το Πεντάγωνο τους διχαστές και εκβιαστές των στρατιωτικών».

Ads

Σκληρή κριτική άσκησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΣΗΕΑ, ζητώντας από τον υπουργό Άμυνας να πάρει θέση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Γαλάζιος συνδικαλιστής-αξιωματικός που υπηρετεί στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας κάλεσε δημόσια τον υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο να φιμώσει δημοσιογράφους από το ρεπορτάζ, γιατί τολμούν να ασκούν κριτική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν βαδίζει απλώς στα χνάρια του κ. Ορμπαν. Κάνει φιλότιμη προσπάθεια να τον ξεπεράσει. Σημαντικό στη ζωή ο μαθητής να γίνεται καλύτερος από τον δάσκαλό του».

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν πως «αυτού του είδους οι τοποθετήσεις είναι απαράδεκτες. Είναι αντιλήψεις που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού μας και θυμίζουν άλλες εποχές». Στην ερώτηση ζητούν να μάθουν αν «1. Εχει γίνει αποδέκτης ο κ. υπουργός αιτημάτων για μέτρα σε βάρος διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο υπουργείο Αμυνας και 2. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να εκλείψουν τέτοιου είδους καταδικαστέες και επικίνδυνες αντιλήψεις σε βάρος διαπιστευμένων δημοσιογράφων;».

Ads

Η ΕΣΗΕΑ με την ανακοίνωσή της «αποδοκιμάζει τις δηλώσεις αξιωματικού, ο οποίος υπηρετεί στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, οι οποίες είναι αστήριχτες και παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Ο αξιωματικός, σε ομιλία του ζήτησε από τον υπουργό “να πετάξει έξω” από το υπουργείο δημοσιογράφους, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν την “κρίση και τις γνώσεις να κρίνουν αποφάσεις επιτελών και να παίρνουν θέσεις για εμπιστευτικά έγγραφα και μεταθέσεις”. Επιπλέον, διατύπωσε τη θεωρία ότι οι δημοσιογράφοι αποσπούν έγγραφα από επιτελείς μέσω απειλών. Οι αστήριχτες κατηγορίες και οι πρωτοφανείς θέσεις θα μπορούσαν να προκαλούν και θυμηδία, όμως, από τη στιγμή που ο αξιωματικός υπηρετεί στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας καλούμε την ηγεσία του υπουργείου να πάρει θέση».

Οσον αφορά τις διαπιστεύσεις, η ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει «ότι η ευθύνη της διαπίστευσης ανήκει στο υπουργείο». Και καταλήγει: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για επαγγελματίες συναδέλφους και όχι για πολίτες που υποδύονται τους δημοσιογράφους».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», από το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, έγινε γνωστό πως ο μόνος που έχει την ευθύνη των δημοσιογράφων είναι ο ίδιος ο υπουργός.
Παράλληλα συνεργάτες του υπουργού ανέφεραν χθες πως ο συγκεκριμένος αξιωματικός δεν δικαιούται να ομιλεί για τέτοια θέματα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που είναι συνδικαλιστής.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με τη φημολογία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Πεντάγωνο και αφορά συγκεκριμένη τροπολογία που προωθούν κάποιοι εντός της κυβέρνησης για να ανακηρύξουν την ΠΟΜΕΝΣ ως τη μοναδική ομοσπονδία στον χώρο των ενόπλων δυνάμεων έναντι της ΠΟΕΣ (Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών), η οποία παραμένει ωστόσο η πρώτη στον χώρο και η πιο ισχυρή από την άποψη ενώσεων και μελών.