«Ομοβροντία» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχτηκε η κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη το απόγευμα της Δευτέρας 27/12  για νέα περιοριστικά μέτρα, λόγω της πανδημίας.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Ανίκανοι για τις ανάγκες της χώρας

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «ανίκανους για τις ανάγκες τις χώρας» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αγνοεί ακόμα και τους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει πως «πριν από μια εβδομάδα στη συζήτηση στη Βουλή για την τραγική διαχείριση του 4ου κύματος, η κυβέρνηση μέσω του κ. Γεραπετρίτη αναρωτιόταν ποιος είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υπάρξει νέο κύμα και αν έχει στοιχεία για αυτά που λέει».

Σημειώνει μάλιστα πως «Ανίκανοι για τις ανάγκες της χώρας τρέχουν σταθερά πίσω από τις εξελίξεις. Με ρεκόρ κρουσμάτων, η κυβέρνηση τώρα ανακοίνωσε μέτρα για… τις 3 Ιανουαρίου!».

Ads

Η ανακοίνωση σχολιάζει επίσης: «Και πάλι συστάσεις και ατομική ευθύνη. Κουβέντα όμως για αξιόπιστη ιχνηλάτηση με μαζικά και δωρεάν τεστ για τον πληθυσμό, για περισσότερα δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς, για αλλαγή πρωτοκόλλων στα σχολεία, για ενίσχυση του ΕΣΥ που καταρρέει και για επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Ακόμα και το μέτρο της τηλε-εργασίας ανακοινώθηκε θολό, χωρίς διευκρινίσεις και καθυστερημένα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αγνόησε και αγνοεί τόσο τους επιστήμονες όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που καιρό τώρα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα» και ότι «συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Υγεία, στην οικονομία, στο εισόδημα».
«Λόγω του αδιεξόδου, δε, που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τελικά στις 3 Ιανουαρίου θα ισχύσουν αυτά, και όχι νέα μέτρα», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΚΙΝΑΛ: ΝΔ κάνει επικοινωνιακή διαχείριση

Το ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως: «Τα 9.248 νέα κρούσματα αναγκάζουν την Κυβέρνηση να ανακοινώσει νέα μέτρα σήμερα, τα οποία όμως – και προς έκπληξη όλων μας – θα εφαρμοστούν μια εβδομάδα μετά, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι τότε.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να πρωτοτυπεί αρνητικά, καθώς προτεραιότητα γι’ αυτήν έχει η διαχείριση του πολιτικού κόστους και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας. Η στρατηγική αυτή όμως απέτυχε και εγκυμονεί κινδύνους, με δεδομένη την οριακή κατάσταση του ΕΣΥ, αλλά και την επιμονή της να μην το ενισχύει ουσιαστικά και βιώσιμα.

Η παράταξή μας έχει εγκαίρως υπογραμμίσει την ανάγκη να σχεδιάσουμε βάσει των πραγματικών γεγονότων και των εμπειριών από άλλα Ευρωπαϊκά κράτη όπου έχει ήδη ξεκινήσει η υπερμετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον, με μέτρα που θωρακίζουν την κοινωνία και ενισχύουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Για εμάς δεν υπάρχει μικροπολιτική διαχείριση, αλλά η εθνική προσπάθεια να προστατέψουμε τη ζωή, την υγεία και το εισόδημα των πολιτών. Η ατολμία της Κυβέρνησης της ΝΔ βλάπτει σοβαρά και τα τρία».

ΚΚΕ: Μέτρα που οδηγούν σε τραγικά αδιέξοδα

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για «Προβλέψεις για ρεκόρ κρουσμάτων, με ευχολόγια και συστάσεις ατομικής ευθύνης, χωρίς καμία στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για χώρους δουλειάς, σχολεία, μέσα μεταφοράς, που αποτελούν εστίες μετάδοσης. Επιδημιολογική επιτήρηση στα λόγια, χωρίς δωρεάν κι επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Μάσκες αυξημένης προστασίας, με μετακύλιση του αυξημένου κόστους στο λαό και τους εργαζόμενους.

Αυτή είναι η ουσία των κυβερνητικών μέτρων για την πανδημία, τα οποία επαναλαμβάνονται -χωρίς κανένα αποτέλεσμα- κάθε τρεις και λίγο, οδηγώντας σε τραγικά αδιέξοδα και αποτελέσματα».

ΜέΡΑ25: Αψυχολόγητα, αναποτελεσματικά πλην αυστηρά μέτρα

Ως ένα από τα «αψυχολόγητα, αναποτελεσματικά πλην αυστηρά μέτρα» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η μουσική στα μαγαζιά διασκέδασης το ΜέΡΑ25.
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «”Θα σας κόψουμε τη μουσική”. Είναι η χαρακτηριστικότερη φράση του Υπουργού Υγείας στην έκτακτη ενημέρωσή του για ΜΗ λήψη έκτακτων μέτρων για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον ενόψει του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς», σημειώνει σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας πως «μη μπορώντας να αποφασίσει τι είναι επικοινωνιακά πιο συμφέρον, να υποβαθμίσει την έκταση της πανδημίας (ώστε να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση) ή να δείξει πυγμή με αψυχολόγητα, αναποτελεσματικά πλην αυστηρά μέτρα (ώστε να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση, η κυβέρνηση σολομώντεια αποφάσισε “και τα δύο”, αποδεικνύοντας ότι βαδίζει στα τυφλά ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί μαγικά».

«Έτσι, ο βλοσυρός “κομμάντο” Υπουργός Υγείας, βρέθηκε να απειλεί ότι “με την παραμικρή ένδειξη” ότι οι πολίτες δεν κάθησαν αρκετά μακριά ο ένας απ’ τον άλλο στο κέντρο διασκέδασης που η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτό, “θα κόψει τη μουσική”- ένα μέτρο μηδενικής υγειονομικής, αλλά υψηλής “φρονιματικής” αξίας», τονίζει και καταλήγει: «Έτσι θα πορευτούμε και στο νέο γύρο αυτής της πανδημίας: με μια κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόσει τα αυτονόητα (όπως τα δωρεάν μαζικά τεστ), με μέριμνα για ιδιωτικά υπερκέρδη (υπερτιμολογημένες μάσκες και τεστ) και έναν Υπουργό Υγείας που θα πατάξει αμείλικτα… τις νότες».