Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση για την προκαταρκτική συμφωνία με τους θεσμούς δέχεται η κυβέρνηση. 

Ads

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι ο λογαριασμός της κυβέρνησης φθάνει στα 12,5 δισ. ευρώ.

ΠΑΣΟΚ: Συμφωνία ντροπής

Για συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου κάνει λόγο η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με την οποία «είναι μια συμφωνία καταδίκης της χώρας, μια συμφωνία ντροπής». «Δεσμεύουν τη χώρα σε ένα ουσιαστικά 4ο Μνημόνιο, χωρίς νομιμοποίηση. Μνημόνιο διαρκές και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς μέτρα για το χρέος, και με αποδοχή δυσβάσταχτων στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ ) για πολλά χρόνια», υποστηρίζει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

Ads

«Μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, νέα μέτρα κοινωνικής αναλγησίας», είπε για τη συμφωνία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Είναι ο ορισμός της δογματικής λιτότητας. Χωρίς καν λύση για το χρέος, καθώς αν δεν λυθεί, απλώς η κυβέρνηση θα ξεψηφίσει τα μέτρα», τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κάνοντας λόγο «για απαράδεκτους ερασιτεχνισμούς στην πλάτη ολόκληρης της χώρας».

ΚΚΕ: Η νέα συμφωνία είναι νέο μνημόνιο 

«Η νέα συμφωνία, που αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά ένα νέο μνημόνιο, με νέα σκληρά μέτρα σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση φέρνει σε πέρας τη “βρόμικη δουλειά” για λογαριασμό του κεφαλαίου», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, «η νέα συμφωνία συνιστά νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, νέες μεγάλες περικοπές σε συντάξεις κι επιδόματα, νέα διαρθρωτικά μέτρα υπέρ των μονοπωλίων, όπως είναι η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων. Οι μόνοι που πανηγυρίζουν για τη νέα συμφωνία είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Βαρύς ο λογαριασμός, λέει το Ποτάμι

Με ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε: «Οι μήνες των πολιτικών θεατρινισμών έφεραν τελικά βαρύ λογαριασμό. Εμείς θα τον εξοφλούμε & οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα “λυπούνται” για συμπαράσταση…»