Η αθλήτρια του στίβου Κριστίνα Τσιμανούσκαγια από τη Λευκορωσία, που αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατήγγειλε πως μέλη της προπονητικής ομάδας εισέβαλαν στο δωμάτιό της και την υποχρέωσαν να μαζέψει τα πράγματά της και δια της βίας να επιστρέψει στη χώρα της. Η ίδια κατηγόρησε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους προπονητές για «αμέλεια» έναντι των αθλητών. 

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, η 24χρονη αθλήτρια φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Τόκιο κατέφυγε στην αστυνομία και όπως γνωστοποίησε με αναρτήσεις της στο διαδίκτυο: «Νομίζω είμαι ασφαλής. Είμαι με την αστυνομία». «Δεν πρόκειται να γυρίσω στο Μινσκ».

Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια είχε τρέξει στα 100 μ. γυναικών την Παρασκευή, επρόκειτο να τρέξει στα 400 μ. τη Δευτέρα και στη σκυταλοδρομία 4×400 την Πέμπτη. Ωστόσο στην καταγγελία της ανέφερε ότι επιλέχθηκε, παρά τη θέλησή της, να τρέξει στη σκυταλοδρομία 4×400μ. χωρίς καν να το γνωρίζει ή να έχει ερωτηθεί καθώς πολλές αθλήτριες κρίθηκαν μη επιλέξιμες διότι δεν έκαναν επαρκή τεστ για αναβολικά.

Απαντώντας στην καταγγελία, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας υποστήριξε ότι η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια παρουσίαζε «συναισθηματική και ψυχολογική αστάθεια» και κρίθηκε απαραίτητη η επιστροφή της στη χώρα, ωστόσο δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή όταν της ζητήθηκαν.

Ads

Πάντως πηγές του Ιδρύματος Αλληλεγγύης των Αθλητών της Λευκορωσίας, που στηρίζει αθλητές που διώκονται ή φυλακίζονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φέρονται να ανέφεραν στο Reuters ότι η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια προτίθεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία ή την Αυστρία, ενώ έχει ζητήσει και τη βοήθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.