Συνολικά, το Σάββατo, η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 51 πυρκαγιές, σύμφωνα με την ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά. Οι αρμόδιες αρχές θα παραμείνουν ωστόσο σε αυξημένη επιφυλακή τόσο το βράδυ, όσο και την Κυριακή, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών σε πέντε περιφέρειες

Ads

Γενικότερα, βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα των πύρινων μετώπων που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της χώρας από το πρωί. 

Τα κύρια μέτωπα που απασχολούν τις αρχές είναι στον Βαρνάβα και τα Στύρα Ευβοίας, στα οποία πριν πέσει το φως της ημέρας και σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να ελέγξουν σε μεγάλο βαθμό. 

Βαρνάβα

Η φωτιά έφτασε μια ανάσα από τα σπίτια και οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν τεράστια μάχη για να την περιορίσουν. Η εικόνα από το πύρινο μέτωπο είναι εμφανώς καλύτερη ωστόσο ισχυρές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για την κατάσβεσή της προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ads

Εύβοια

Υπό έλεγχο φαίνεται ότι βρίσκεται η φωτιά στα Νέα Στύρα της Εύβοιας. «Μπορώ να πω ότι πάμε πολύ καλύτερα, βελτιώνεται η κατάσταση» ανέφερε αργά το απόγευμα, στο NEWS 24/7, ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος.

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες ενισχύονται και από πυροσβεστικά οχήματα που μετακινούνται προς την περιοχή ενώ παράλληλα υπάρχουν υδροφόρες της Περιφέρειας Στερεάς και των δήμων όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 6:15 είχε σταλεί μήνυμα από το 112: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νιμπορειού Ευβοίας, απομακρυνθείται τώρα προς Μαρμάρι – Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή». Νωρίτερα είχε εκκενωθεί και ο οικισμός Καγκαδαίοι, καθώς η φωτιά πέρασε αρκετά κοντά.



Μήνυμα στους πολίτες 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.