Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας. Η συζήτηση προβλέπεται να κρατήσει μέχρι αργά σήμερα, Πέμπτη, το βράδυ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, αφού τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο Δ΄ Αντιπρόεδρος του Σώματος της Ολομέλειας, Νικήτας Κακλαμάνης, στόχος είναι υπουργοί και βουλευτές να μιλήσουν έως τις 18:00, ώστε αμέσως μετά, τη σκυτάλη να πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί και στις 24:00 να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου.

«Αύριο (σσ. σήμερα) ψηφίζουμε τα νέα σκληρά μέτρα με τα θετικά αντίμετρα ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους. Η ψήφος μας είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Της Αριστεράς όχι ως μη χείρον, αλλά ως της ιστορικής δύναμης που με συγκροτημένο σχέδιο μπορεί να εκπροσωπήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη Ελλάδα. Δεν εγκαταλείπουμε, δεν παραιτούμαστε, συνεχίζουμε».

Αυτό τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κλείνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ads

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης, είναι το εξιτήριο από την επιτροπεία. Είναι η χειραφέτηση από την μνημονιακή περίοδο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Δ. Βίτσας μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Αναφερόμενος στο νέο ειδικό μισθολόγιο των ενόπλων, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να σταματήσουν να παραπλανούν τον πρόεδρο του κόμματος. «Ο αρχηγός σας, αυτό που είπε ότι θα επαναφέρει πίσω όλα αυτά που υπήρχαν, σημαίνει ότι θα μειώσει κατά 19,5 εκατομμύρια το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο κ. Βίτσας και υπενθύμισε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων “έχουν ζήσει το 2012 με περικοπές και ειδικό μισθολόγιο με νέες περικοπές”.

«Το πρόβλημα σας ξέρετε ποιο είναι;», είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ ο κ. Βίτσας και συνέχισε: «Το πρόβλημά σας είναι ότι στο τέλος του μήνα, και στο τέλος του επόμενου μήνα, θα μπούνε κάποια χρήματα στους λογαριασμούς των ενστόλων και θα δούνε ίσα ποσά ή βελτιώσεις. ‘Αρα, όσο και να φωνάζουνε κάποιοι συνδικαλιστές που μπορεί και να θέλουνε να κάνουνε πολιτική καριέρα, θα πέσουν στο κενό όσα λένε».

«Η οικονομία της χώρας επέστρεψε και παραμένει σε ύφεση. 29 δισ. ευρώ χάθηκαν και νέα μέτρα 14 δισ. ευρώ επιβλήθηκαν στους πολίτες» τόνισε η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, ‘Ολγα Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε: «Το τέταρτο μνημόνιο αυξάνει κατά τρόπο αδιανόητο τις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες» και «μας βάζει σε ένα νέο κύκλο παρατεταμένης και διαρκούς λιτότητας». 

Τροπολογία για τη διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 κατέθεσε η ΝΔ, με στόχο το περιεχόμενό της να τεθεί σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία.

Νωρίτερα, ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρράς, η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, εκτιμούμε ότι δεν υφίσταται ζήτημα αντισυνταγματικότητας» είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, διότι η έκταση του επιβαρυντικού μέτρου οριοθετείται ασφαλώς.

Ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κατηγορώντας την για ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό και μίσος για την Αριστερά που έχει περάσει στο DNA της και υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός της πήρε την ακροδεξιά από τον προθάλαμο και την έβαλε στη διοίκηση.

Βελτιωτικές αλλαγές κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με βάση αυτές θα ισχύσει το ένα χρόνο νωρίτερα το αντίμετρο της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29 στο 26%, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, καταργείται η ειδική έκπτωση φόρου στους βουλευτές και στους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ρύθμιση που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν εκτός από τους κυβερνητικούς βουλευτές και οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Αντιπαράθεση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Για υποκρισία και φτηνή επιχειρηματολογία μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, υποστηρίζοντας πως είναι ψέμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι όλες οι συντάξεις θα περικοπούν, αφού τα μέτρα θα επηρεάσουν λιγότερους από τους μισούς συνταξιούχους. Επίσης, κάλεσε το Σώμα να αναλογιστεί τη θέση της χώρας.

«Η Αριστερά έχει ταυτιστεί με την παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος και όχι με την τήρηση του», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, προσθέτοντας ότι μία σειρά μέτρων της κυβέρνησης κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά.

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

«Η χώρα αποκτά 4ο μνημόνιο και σήμερα αναδεικνύεται ότι υπήρξατε άδικοι στους πολιτικούς σας αντιπάλους και δηλητηριάσατε με μίσος τον ελληνικό λαό και τον διχάσατε», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, επισήμανε πως η ουσία είναι ότι πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τα ίδια ταξικά συμφέροντα που υπηρετούσε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το Ποτάμι, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου του, Γιώργου Αμυρά, έκανε λόγο για αντισυνταγματικά μέτρα.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ακόμα ένα μνημόνιο, το δεύτερο που φέρατε ως κυβέρνηση, κάνετε τα ίδια με τους προηγούμενους και δεν βλέπουμε να προστατεύεται καμία ευπαθής ομάδα, δεν πασχίζετε για την ανάπτυξη, θα οδηγηθούμε στην πλήρη καταστροφή. Αυτό το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και η θέση της Ένωσης Κεντρώων ταυτίζεται με αυτήν τη θέση», είπε ο Αν. Μεγαλομύστακας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης τόνισε ότι η συμφωνία που καλείται να ψηφίσει η Βουλή βάζει τέλος στην επτάχρονη μνημονιακή επιτροπεία και θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο στις αγορές χρήματος, κατηγορώντας παράλληλα ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι βούλιαξαν τη χώρα.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει ένας άλλος οδικός εθνικός χάρτης που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, επισημαίνοντας την τροπολογία του κόμματος για την άμεση εφαρμογή των αντίμετρων που προτείνει η ΝΔ.

Για αθέτηση όλων των δεσμεύσεων και των υποσχέσεων που έδωσε στον ελληνικό λαό κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας «ανθρωπάκια», τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είπε, «προκειμένου να παραμείνουν στην καρέκλα της εξουσίας θα ψηφίσουν όλα τα φριχτά μέτρα του νομοσχεδίου».

«Αν το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, το τέταρτο μνημόνιο τον οδηγεί στην απόλυτη κατάρριψη όλων των μύθων του της τελευταίας 30ετίας» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Από τη ΔΗΣΥ, ο Γ. Κουτσούκος έκανε λόγο για «μεταλλαγμένη αριστερά» και για βάρβαρες πολιτικές που προωθεί η συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα μέτρα θα πνίξουν την οικονομία και θα είναι ένα μόνιμο βαρίδι για την ανάπτυξη.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην προκλητική στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που λένε ότι ο λαός αποδέχεται τα μέτρα, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς έκανε λόγο για αναξιοπιστία και κωλυσιεργία της κυβέρνησης που γέννησε τα νέα βαριά μέτρα, χαρακτηρίζοντας τα αντίμετρα «παρηγορητικό αφήγημα» για την ψήφο των βουλευτών της συγκυβέρνησης.

«Αυτή η κυβέρνηση παλεύει να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τόνισε ότι είναι δεδομένη η ποσοτική χαλάρωση και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι επιμένουν να αγνοούν τις ευθύνες τους και τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνης έκανε λόγο για δήθεν αντίμετρα, καθώς τελούν υπό την αίρεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

«Από Ρομπέν των φτωχών η κυβέρνησή σας έγινε η κυβέρνηση που εξαθλιώνει τους φτωχούς», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Στο μεταξύ, τον προσωρινό αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τη συνεδρίαση αποφάσισε η Ολομέλεια, λόγω του πρωτοφανούς επεισοδίου κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Ν. Δένδια. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν το δικαίωμα να είναι παρόντες αύριο στην ψηφοφορία.

Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής επί του ν/σ

Προβληματισμό ως προς τις επεμβάσεις στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στα ειδικά μισθολόγια για το αν διασφαλίζεται ή διατηρείται η δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος της κοινότητας και της ανάγκης προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου, εκφράζει στην πολυσέλιδη έκθεσή της επί του νομοσχεδίου με τη συμφωνία για το κλείσιμο της Αξιολόγησης, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Ζωντανή μετάδοση της συζήτησης στη Βουλή: