Ads

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις Στουρνάρα – τρόικας και Σαμαρά- τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών για το νέο πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά και αυξήσεις φόρων. Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα απέρριψε μέτρα 2 δις ευρώ. 

 
Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα απέρριψε μέτρα 2 δις ευρώ από τα συνολικά που έχουν προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Η ίδια πηγή ανέφερε πως τα εκκρεμή αυτά θέματα παραπέμφθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, που πραγματοποιήθηκε στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. 
 
«Γίνονται διαβουλεύσεις με την τρόικα πάνω στη δέσμη μέτρων που έχουμε στείλει, έχουν ζητήσει διευκρινίσεις και οι συζήτησεις συνεχίζονται» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

«Δεν υπάρχει εμπλοκή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και έκανε λόγο για «εργώδεις» διαβουλεύσεις, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «διαρκή επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της E.E.»
 
Eπίσης είπε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα αλλά και σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς όμως να είναι γνωστό ακόμα πότε θα γίνει αυτή.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα στο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα να μην υπάρχει οριστική συμφωνία, απάντησε πως «επιδίωξη μας είναι να είμαστε εντός των προθεσμιών».

Ads

Το πακέτο των νέων μέτρων ύψους 13,5 δις ευρώ προβλέπει μειώσεις δαπανών κατά 10,5 δις και έσοδα από φόρους 3 δις.
 
«Το αποτυχημένο θέατρο των τριών συναρχηγών οδηγεί τελικά σε αυτό που εξ αρχής είχαν δεσμευτεί στην τρόικα και αποκρύψει από τον ελληνικό λαό, στην πιο ακραία και σκληρή εφαρμογή του μνημονίου, στη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στους δανειστές», τονίζεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις σημερινές συναντήσεις της τρόικας.
 
«Οι επιπτώσεις και αυτού του μνημονιακού πακέτου «θα είναι τραγικές για την οικονομία και την κοινωνία, αύξηση της ανεργίας, λουκέτα στις επιχειρήσεις, νέο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης», επισημαίνεται.
 
Στην ανακοίνωση τονίζετα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενιών» και προστίθεται ότι «θα ακολουθήσει κατά πόδας την πορεία των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου», καθώς η «ανατροπή της συνιστά μάχη ζωής ή θανάτου για την κοινωνία».
 
Από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η ευρωπαϊκή κομμουνιστική συνάντηση με θέμα τη στάση των κομμουνιστικών κομμάτων απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, τονίζει πως «το νέο πακέτο μέτρων που μπαίνει στη Βουλή ισοδυναμεί κυριολεκτικά με ένα κοινοβουλευτικό, πολιτικό, πραξικόπημα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των γυναικών και της νεολαίας».
 
«Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί, να παρεμποδίσει το πακέτο μέτρων και δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρόταση νόμου που κάνει το ΚΚΕ για την καταψήφιση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, που έρχεται στη Βουλή για συζήτηση», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα.
 
Σημειώνεται πως έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Στουρνάρα-τρόικας, είχαν συγκεντρωθεί μέλη των «Ανεξ. Ελλήνων» που αποδοκίμασαν τους επικεφαλής της τρόικας όταν έφθασαν στο υπουργείο, χωρίς να υπάρξει συνέχεια στο επεισόδιο.