Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στην οποία μεταξύ των θεμάτων της Ουκρανίας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας υπήρξε αναφορά και στο θέμα της Ελλάδας. Έγινε ένα βήμα προς θετική κατεύθυνση για εξεύρεση λύσης, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη λήξη των εργασιών.

Ads

«Η μετάβαση από μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Προσερχόμαστε στις διαβουλεύσεις με καθαρές θέσεις δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Σήμερα κάναμε κάποια σημαντικά βήματα, αλλά έχουμε ακόμα απόσταση να καλύψουμε, δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος στα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας που κυκλοφορούσαν ευρέως και ήθελαν μη υπογραφή στο χθεσινό Eurogroup να οδηγεί σε καταστροφή,  σημείωσε πως απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Τόνισε δε πως η Ε.Ε. είναι ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι οι έννοιες μνημόνιο και τρόικα δεν υφίστανται πια για την Ελλάδα και άσκησε κριτική προς πάσα κατεύθυνση σε όσους διεδίδαν καταστροφολογικά σενάρια για τη χώρα. Όπως ενημέρωσε κατά τις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά ανέλυσε τις παθογένειες του υφιστάμενου προγράμματος που είχαν ως αποτέλεσμα την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, σημειώνοντας μάλιστα ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ads

Αναφερόμενος σε όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών, περιέγραψε ένα κλίμα συνεννόησης κι όχι ρήξης. Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση, αφού ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Τετάρτης, και ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε εισήγηση δέκα λεπτών προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως είπε ενώ μέχρι σήμερα είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι η Ελλάδα είναι μόνη της απέναντι σε όλους, αυτό που ο ίδιος αισθάνθηκε είναι ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους κι ότι μετεκλογικά έχει αποκτήσει φωνή, υπόσταση κι αξιοπρέπεια. Σημείωσε επίσης ότι πολλοί ομόλογοι του πήραν τον λόγο και τοποθετήθηκαν υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, με τις ελληνικές θέσεις φέρονται να συντάχθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σάρλ Μισέλ. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι στάση κράτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τάχθηκε ανοιχτά εναντίον των διεκδικήσεων της Ελλάδας.

Τη στάση Ραχόι επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι θα ήθελε να του μιλήσει προσωπικά και να του εξηγήσει ότι δεν μπορεί να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα, ρίχνοντας την ευθύνη σε άλλες χώρες. Τόνισε επίσης ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα αποτύχει, τα προβλήματα στις χώρες αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως είναι κοινό συμφέρον η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα καθώς δίνει την ευκαιρία στην Ευρώπη να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για από κοινού διεργασίες, του ελληνικού κλιμακίου και του Euroworking Group,  προκειμένου να καταγραφούν οι συγκλίσεις και οι διαφορές μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης,  ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη. Αν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί και πολίτικη συμφωνία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το θέμα είναι πολιτικό κι όλη αυτή η συζήτηση σηματοδοτεί τη διάθεση για πολιτική συμφωνία», τόνισε.

Κληθείς να τοποθετηθεί στις φερόμενες αντιδράσεις στο Eurogroup για το ό,τι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρουσίασε γραπτώς τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης απάντησε: «Δεν θα συμφωνήσω ότι δεν υπήρχε γραπτή κοστολογημένη πρόταση, υπήρξε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση και άρτια τεκμηριωμένη  από τον κ. Βαρουφάκη». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Θα πρέπει και αυτοί να παρουσιάσουν γραπτές προτάσεις για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Στις διαβουλεύσεις δεν ερχόμαστε ως μαθητές που θα τους εξετάσουν δάσκαλοι αλλά ως ισότιμοι εταίροι, καταθέτουμε και  ακούμε προτάσεις».

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος παρενέβη ώστε να μην υπογραφεί το κοινό κείμενο στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός ότι η απόφαση ήταν συλλογική και ότι δεν ισχύουν τα περί διαφωνιών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα θέσει το νέο συμβόλαιο σε δημοψήφισμα, λέγοντας: «Η μόνη μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αισθανόμαστε ότι αυτή την εμπιστοσύνη την έχουμε και με το παραπάνω αυτή τη στιγμή». Σχολίασε επίσης τις μαζικές συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς την κυβέρνηση.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη λήξη της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συζήτησαν εκτενώς για την Ελλάδα, καθώς το ζήτημα αυτό εξετάστηκε στο Eurogroup ένα 24ωρο νωρίτερα. Ανακοίνωσε ωστόσο κι επισήμως ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης υπήρξε συμφωνία Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ για από κοινού τεχνική αξιολόγηση του κοινού τόπου μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του,  εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να εξετάσουν την ουσία του θέματος αλλά και τις προτάσεις της Αθήνας. «Έχουμε ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι «μπορείς να αντικαταστήσεις μέτρα αρκεί να είναι ισοδύναμης απόδοσης». Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι αποδέχεται το 70% του προγράμματος στήριξης. «Πρέπει να δούμε με ποιο 70% συμφωνεί και έπειτα να δούμε τι μπορεί να γίνει με το υπόλοιπο 30%» συμπλήρωσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής δήλωσε πως είναι ανοιχτή σε συνεργασία με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως περιμένει τις προτάσεις. Ωστόσο όπως είπε η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: «Επέκταση προγράμματος ή ολοκλήρωσή του έως το τέλος του Φεβρουαρίου».