Στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού (NDK) της Σόφιας, όπου ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, έγινε στο περιθώριο, η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού μες τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στην οποία έγινε ανασκόπηση των έως τώρα εξελίξεων στο θέμα της ονομασίας.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες για τη λύση στο Μακεδονικό.

Για ενίσχυση της φιλίας, μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, έκανε λόγο ο  Ζόραν Ζάεφ. Συγκεριμένα ο Ζ. Ζάεφ, με ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε πως «Η Μακεδονία και η Ελλάδα ενισχύουν τη φιλία τους. Με τον κ. Τσίπρα πιστεύουμε ότι θα βρούμε μια λύση για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των πολιτών και στις δύο χώρες».

Με θέρμη υποδέχονται και οι αρχηγοί κρατών την πρόοδο που κατά τα φαινόμενα έχει επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ δέχτηκαν τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων εταίρων για τα βήματα προσέγγισης που έχουν γίνει μεταξύ των δύο πλευρών κατά τις διαβουλεύσεις.

Ads

Χαρακτηριστικό της προόδου που φαίνεται να έχει επιτευχθεί είναι το ότι εντός της ολομέλειας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι «η λύση είναι πολύ κοντά».

Οι δύο αντιπροσωπείες θα δώσουν συνεντεύξεις Τύπου ενώ πληροφορίες από τη Σόφια θέλουν οι δύο πρωθυπουργοί να ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα στο Μακεδονικό, χωρίς ωστόσο να μιλήσουν για λύση.

Το «κλειδί» για τη λύση, αλλά και το πιο δύσκολο σημείο παραμένει εκείνο του erga omnes – της αποδοχής, δηλαδή, από την πλευρά της πΓΔΜ της ενιαίας χρήση, εντός και εκτός συνόρων, της νέας ονομασίας δια της συνταγματικής κατοχύρωσής της. Μετά την τριμερή του Σουνίου ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς διαφάνηκε πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα, τίποτα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Το βασικό σενάριο που παραμένει στο τραπέζι είναι εκείνο της υπογραφής διμερούς συμφωνίας που θα δεσμεύει την κυβέρνηση των Σκοπίων σε έναν οδικό χάρτη για την αλλαγή του συντάγματος – μια αλλαγή η οποία, όπως διαμηνύει σε όλους τους τόνους η Αθήνα, θα αποτελέσει και το αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Τα στάδια αυτού του οδικού χάρτη όμως, και κυρίως οι δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις παραμένουν ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Με δεδομένες, δε, τις δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ πως μετά το σημερινό ραντεβού κορυφής είναι πιθανό να απαιτηθεί και νέος γύρος επαφών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών αλλά, ενδεχομένως, και νέα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Κατά τις ίδιες πηγές η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου «δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού» δίνει πλήρως και το στίγμα της κατάστασης – δείχνει, δηλαδή, ότι δεν πρέπει να αναμένεται συμφωνία μέσα σε μία ημέρα. Η βάση αισιοδοξίας πάντως διατηρείται, η διαπίστωση διπλωματικών κύκλων είναι πως «το παράθυρο ευκαιρίας εξακολουθεί να είναι ανοιχτό», και κοινοτικές πηγές θεωρούν εφικτή την επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό μέσα στον επόμενο μήνα. Εάν το θετικό αυτό σενάριο επαληθευθεί, τότε θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας και να δοθεί θετικό σήμα για την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στην ΕΕ κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου.

Το θετικό κλίμα, άλλωστε, συντήρησαν και οι δύο πρωθυπουργοί κατά την παρουσία τους χθες στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όπου ο Αλέξης Τσίπρας μετέχει ως παρατηρητής. Ο έλληνας πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους «τι προσδοκίες έχετε για αύριο;» απάντησε «πολύ μεγάλες», ενώ και ο Ζόραν Ζάεφ στην ερώτηση «τι περιμένετε από τη συνάντηση;» απάντησε «μόνον επιτυχία».

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

Συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

H συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σόφια.  Τη φωτογραφία ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter ο Ελληνας πρωθυπουργός.