«Η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του,  Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, με πολλά περιθώρια βελτίωσης, συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μια θετική ατζέντα αναπτύσσεται μεταξύ μας, η οποία τώρα επεκτείνεται και σε θέματα όπως η ενέργεια.

Στον τομέα των μεταφορών, επιταχύνουμε τις αποφάσεις για απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνης – Θεσσαλονίκης.

«Ένα πεδίο στο οποίο δοκιμάστηκε και πήρε θετικό βαθμό η συνεργασία μας, είναι η προσφυγική κρίση» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας. Αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό τους τελευταίους μήνες, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις. Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, που πιστεύω ότι θέλουν να αποφύγουν και οι δύο πλευρές. Η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης».

Ads

Για το Κυπριακό ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι «η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθίσταται πιο κρίσιμη τώρα, με την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία».

Από την πλευρά του, ο Γιλντιρίμ σημείωσε ότι «τα ζητήματα μπορούν και μπορούν να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας (win-win)», ενώ αναφέρθηκε και στην επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν τον περσινό Ιούνιο, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «η Ελλάδα υπήρξε αρωγός μας».

Για το Προσφυγικό ο Γιλντιρίμ είπε ότι «εντείναμε τις προσπάθειές μας να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία» και ότι «ελπίζουμε να τηρηθούν και οι άλλες πτυχές της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, με τη βοήθεια της Ελλάδας».

Απαντώντας στον Έλληνα πρωθυπουργό για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο Γιλντιρίμ είπε ότι «η προσπάθεια για αποφυγή παραβιάσεων και εντάσεων [στο Αιγαίο] πρέπει να είναι αμοιβαία». «Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να είναι πυλώνες της αντιτρομοκρατικής δράσης» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη γεωπολιτική «γειτονιά», ο Γιλντιρίμ είπε ότι στην «Αν. Μεσόγειο έχουμε το θέμα της χρήσης των πηγών ενέργειας, που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα».

Για το Κυπριακό σημείωσε ότι «στην Κύπρο πρέπει να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον και των δύο κοινοτήτων».