Κάτι λιγότερο από μία ώρα κράτησαν οι επαφές Δένδια – Πομπέο, στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε η αμερικανική αποστολή.

Ads

O Πομπέο ξεκίνησε από την αεροπορική βάση Άντριους και έφτασε στην Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Την Δευτέρα στις 9.30 το πρωί ξεκίνησε η προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σε αίθουσα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η πολυπληθής αμερικανική αποστολή και ολοκληρώθηκε στις 10.20.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες – μεταξύ άλλων – ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο twitter στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα για τον στρατηγικό διάλογο, την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και περιφερειακά ζητήματα με την ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο.

Ads

Μετά την συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ έκανε λόγο για μία συνάντηση στην οποία αναθεωρήθηκε η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην βόρεια Ελλάδα και να υποστηρίζουμε τις ελληνικές προσπάθειες για την οικοδόμηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευμάρειας στην ανατολική Μεσόγειο», όπως αναφέρεται στην ανάρτησή του στο twitter.

Ο Πομπέο από την πλευρά του είχε νωρίτερα δηλώσει, επίσης μέσω twitter, ότι είναι «ενθουσιασμένος» που επιστρέφει στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη με τον οποίο οι ΗΠΑ μοιράζονται κοινό στρατηγικό όραμα. Η ισχύς των διμερών σχέσεων είναι σε ιστορικό ζενίθ και η προσδοκία είναι να υπάρξουν παραγωγικές επαφές.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Πομπέο μετέβη στον ΣΒΕ όπου είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ θα υπογραφεί και συμφωνία επιστημονικής/τεχνολογικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη του ίδιου και της συζύγου του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, πριν μεταβούν στην Κρήτη. Εκεί, είναι προγραμματισμένο να επισκεφτούν τη Ναυτική Βάση της Σούδας.

Ο ίδιος ο Πομπέο με ανάρτησή του στο twitter για το ταξίδι του που έχει πρώτο σταθμό την Θεσσαλονίκη, περιγράφει ως στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και υπογραμμίζει την σημασία των βιώσιμων περιφερειακών συνεργασιών.

Σημειώνεται ότι ο Πομπέο συνεχίζει την προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες στο ΝΑΤΟ, μετά την ελληνοτουρκική ένταση της τελευταίας περιόδου, ενώ στον ορίζοντα βρίσκεται πλέον και η Σύνοδος Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και πριν ξεκινήσει την περιοδεία του, μίλησε τηλεφωνικά την Κυριακή με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να συζητήσει τη διατλαντική συνεργασία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της ενότητας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η προσπάθειά Πομπέο δεν διευκολύνθηκε από την δημοσιοποίηση της επιστολής Ερντογάν προς τους ηγέτες της ΕΕ πλην Ελλάδας και Κύπρου, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος επιτίθεται κατά Αθήνας και Λευκωσίας θεωρώντας αυτές υπεύθυνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν απουσιάζουν από την πόλη ωστόσο και οι κινητοποιήσεις κατά της παρουσίας Πομπέο στην Θεσσαλονίκη. Στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου και με κεντρικό σύνθημα «Ανεπιθύμητος ο Πομπέο στην Ελλάδα» η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, μαζί με εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους, καλεί τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης

Στην Θεσσαλονίκη, έχουν τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία και την στάθμευση οχημάτων ως το βράδυ της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, η στάση και στάθμευση απαγορεύεται στα εξής οδικά τμήματα:

  • Αγίου Δημητρίου (εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με την οδό Σουρή έως τη συμβολή της με την οδό Στεφάνου Δραγούμη.
  • Στεφάνου Δραγούμη (εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με την οδό Αγίου Δημητρίου έως τη συμβολή της με την οδό Κασσάνδρου.
  • Κασσάνδρου (εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με την οδό Στεφάνου Δραγούμη έως τη συμβολή της με την οδό Προξένων.
  • Προξένων (εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με την οδό Κασσάνδρου έως τη συμβολή της με την οδό Αγίου Δημητρίου.
  • Ελ. Βενιζέλου(εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Νίκης έως τη συμβολή της με την οδό Ερμού.
  • Ίωνος Δραγούμη (εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με την οδό Αγίου Δημητρίου έως τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Νίκης.
  • Ερμού (εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου έως τη συμβολή της με την οδό Ίωνος Δραγούμη.