Με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ads

Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Για πρώτη φορά, το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα με τα κέντρα ελέγχου τους επί οχημάτων ΜΑΝ που συνόδευαν τη μηχανοκίνητη φάλαγγα των Διαβιβάσεων. Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και οι αδελφές νοσοκόμοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η διμοιρία οχημάτων και μοτοσικλετών της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, έγινε ανάκρουση εμβατηρίου και του Εθνικού Ύμνου και στη συνέχεια επιθεώρησε το τιμητικό άγημα των Τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολούθως ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της πολιτικής, θρησκευτικής, δικαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. 

Ads

Το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη χοροστατούντος του αχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι κομμάτων, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα, και άλλοι επίσημοι.

Μηνύματα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού με επίκαιρες αναφορές έστειλε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ζήτησε ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, ενώ, αναφερόμενος στο προσφυγικό, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους να σεβαστούν τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να απομονώσουν εν ανάγκη με την επιβολή κυρώσεων εκείνους που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα.

Το τέλος της δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα «σύντομα», προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του. «Ο αγώνας για την ελευθερία διαχρονικά είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Οι διαχρονικοί αγώνες του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία, ελευθερία, ειρήνη συναντώνται σήμερα με την ανάγκη να γιγαντωθεί το κίνημα του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλης Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι: «Τιμάμε αυτούς, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ».

Τη διαβεβαίωση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα και τη Δημοκρατία και θα συνεχίσουν να προσφέρουν στο κοινωνικό έργο γιατί αυτή είναι η μοίρα του Έθνους να προσφέρει, παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες είναι απαραίτητη η εθνική ομοψυχία, μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.​ Δεν πρέπει οι παρελάσεις να γίνονται φύλλο συκής, πίσω από το οποίο κρύβεται η κυβέρνηση τη στιγμή που θέλει να κόψει μισθούς και συντάξεις, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για εθνική ενότητα», δήλωσε από τη Λευκωσία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.