Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του eurogroup μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα υλοποίησε τα προαπαιτούμενα, χωρίς όμως να γεφυρωθούν οι διαφορές Γερμανίας-ΔΝΤ για το χρέος. Ετσι η τελική απόφαση, για την εκταμίευση της δόσης και βασικά για την ελάφρυνση του χρέους, μετατέθηκε για το επόμενο eurogroup τον Ιούνιο.

Ads

«Η Ελλάδα έκανε το βέλτιστο δυνατό για την εφαρμογή αυτών των μέτρων και για τις μεταρρυθμίσεις επί των προαπαιτουμένων», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν το καλοκαίρι»

«Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, πάντα λέγαμε ότι αν υπάρχει μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση- και νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε επισήμως με θετικό αποτέλεσμα- τούτο θα άνοιγε τις συζητήσεις για το χρέος», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κάνοντας λόγο για συζητήσεις σε βάθος σε σχέση με τις ανάγκες, τους περιορισμούς αλλά που «δεν κατέληξαν σε μια συνολική συμφωνία». Θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες οι ζυμώσεις, μέχρι το επόμενο Eurogroup σε τρεις εβδομάδες και όπως τόνισε ο Ολλανδός, θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη χρονική περίοδο για να εργαστούμε σκληρά με τους θεσμούς και τα κράτη – μέλη, με εποικοδομητικό τρόπο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως «το ΔΝΤ κατάστησε σαφές ότι αξιολογούν την πρόοδο και είναι εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Έλληνες και αναμένουν και εκείνοι τις τελικές συζητήσεις σε τρεις εβδομάδες. Συνολικά λοιπόν υπήρχαν θετικές εξελίξεις από την Ελλάδα», σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι »έγινε πολύ δουλειά σήμερα και πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτή την τελική συμφωνία αλλά απόψε δυστυχώς δεν φτάσαμε σε μία ευτυχή κατάληξη».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «δεν καταλήξαμε», εννοώντας το χρέος, αλλά η δουλειά που έγινε ήταν «χρήσιμη».  Όπως είπε, υπήρξε σημαντική πρόοδος από την πλευρά των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς «140 μέτρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ήδη εκπληρωθέντα». «Είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είχαμε εξαιρετικά αναλυτικές συζητήσεις και για το ζήτημα του χρέους». Συνέχισε δε λέγοντας πως υπάρχει γόνιμο έδαφος για μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, στα μέσα Ιουνίου. «Είναι σημαντικό να έχουμε επίσημη συμμετοχή ΔΝΤ πριν από το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Ads

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις όταν υπάρξει η συμφωνία». «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το χρέος», συμπλήρωσε.

Τσακαλώτος: Εφικτή η συμφωνία εντός τριών εβδομάδων

Εφικτή χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας εντός τριών εβδομάδων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά από τη λήξη του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας το Eurogroup, είπε ότι οι εταίροι αναγνωρίζουν ότι έχει  επιτευχθεί πρόοδος στην εφαρμογή του πακέτου μεταρρυθμίσεων. «Όλες οι πλευρές συνεχάρησαν την Ελλάδα για την ποιότητα του πακέτου μεταρρυθμίσεων», σημείωσε. «Συμφωνήσαμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα και ότι θα συνεχιστεί για 4 χρόνια μετά το 2018», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι, αν και υπάρχει διάσταση απόψεων για το χρέος, οι πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά. «Τις επόμενες 3 εβδομάδες θα εργαστούμε ώστε να υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτή περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται στο ανακοινωθέν: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».