Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Ads

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος για την Ελλάδα, αντισταθμίζεται από τα μακροπρόθεσμα οφέλη των μέτρων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060.

 Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

* Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF εντός της υφιστάμενης μέσης σταθμισμένης ωρίμανσης των 32,5 ετών από 28 που ήταν σήμερα.

Ads

* Την άρση των ανοδικά κλιμακούμενων περιθωρίων των επιτοκίων που αντιστοιχούν σε 200 μονάδες βάσης σχετικά με την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017

* Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναφορικά με την τεχνική συμφωνία «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε από την πλευρά του ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και δήλωσε αισιόδοξος ότι τα λίγα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν σύντομα.

Έκανε επίσης λόγο για σημαντική συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

Το Εurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και που επιτρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που εξασφαλίζει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Το Eurogroup σημειώνει πως η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι η πρόσληψη των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΗCAP) πρέπει να εφαρμοστεί πριν από την αρχή του Ιανουαρίου του 2017 για να τεθεί το ταμείο σε πλήρη λειτουργία.

To Εurogroup υπενθύμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της Ε.Ε.

Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με το στόχο της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EwG, που θα εφαρμοστούν από τον ESM στην επόμενη συνάντηση του.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

*Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF εντός της υφιστάμενης μέσης σταθμισμένης ωρίμανσης των 32,5 ετών.

*Την άρση των ανοδικά κλιμακούμενων περιθωρίων των επιτοκίων που αντιστοιχούν σε 200 μονάδες βάσης σχετικά με την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017

*Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκίνησουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε Staff-Level agreement το συντομότερο με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.

Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο από τη στιγμή που υπάρξει ένα Staff Level Agreement, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το MoU.