Στο Σύνταγμα κατέληξαν οι πορείες των διαφορετικών απεργιακών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ads

Ένταση στο τέλος της πορείας

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας μετά την λήξη των πορειών. Νεαρά άτομα έριξαν μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στο Σύνταγμα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για να τα απωθήσουν. Παράλληλα, άλλα άτομα πέταξαν πέτρες σε βαν τηλεοπτικού σταθμού στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ επεισόδια έγιναν και στην Ομόνοια.

Οι πορείες

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) ενώ, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και πρωτοβάθμια σωματεία συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο.

Ads

«Ο ταξικός πόλεμος ουσιαστικά τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι μαραθώνιος δεν είναι τουφεκιά στον αέρα. Ο ταξικός αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός, διαρκείας. Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, το 4ο μνημόνιο μαζί με τα προηγούμενα μνημόνια πρέπει να πεταχθούν στο καλάθι της ιστορίας» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλ. Εθν. Αντίστασης.

 

 

«Γι’ αυτό μόνος αρμόδιος, υπεύθυνος, είναι ο ελληνικός λαός το εργατικό-λαίκό κίνημα. Γι’ αυτό το κάλεσμά μας είναι λαϊκός ξεσηκωμός παντού. Ούτε μέρα, ούτε ώρα. Δεν τελειώνει η μάχη ούτε σήμερα ούτε αύριο. Συνεχίζεται. Το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις, το αγωνιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα είναι παρόντες κάθε μέρα παντού και στους και στη βουλή και στα εργοστάσια και στις πόλεις και στα χωριά. Ο αγώνας είναι διαρκείας, θα πρέπει να οδηγήσει σε ανατροπή αυτού του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος, των κυβερνήσεων τους με αποδέσμευση από την ΕΕ, με ένα κοινωνικό-οικονομικό σχέδιο που θα έχει στο νου του, στο επίκεντρό του τον εργαζόμενο άνθρωπο, θα έχει τις διευρυνόμενες συνεχώς ανάγκες του λαού» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Κουτσούμπας.

Θεσσαλονίκη

Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Κέντρο, απ’ όπου ξεκίνησε πορεία με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

 

«Θα είμαστε στις επάλξεις και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποιες κυβερνήσεις και εάν προέρχονται» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. «Τα εργασιακά, που τα είχαμε βγάλει εμείς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας επανέρχονται» συνέχισε, καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει τις υποκρισίες και να συνομιλήσει με τα συνδικάτα». «Να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε, γιατί αυτά που έρχονται και θα εξειδικευτούν με τα νομοσχέδια είναι ακόμη χειρότερα», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει «συρρίκνωση» του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και επίκειται και μεγαλύτερη, με τα νέα οργανογράμματα, συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις οργανισμών, κινητικότητα, κ.α.

Πάτρα

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την συζήτηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το εργατικό κέντρο και στην οποία συμμετείχαν, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, συνταξιούχοι κ.α. Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι ομιλητές, «λέμε όχι στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων».

 

Η δεύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου. Στην συγκέντρωση πήραν μέρος ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.α.

Ιωάννινα

Mε συγκεντρώσεις και πορείες ανταποκρίθηκαν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι στις πόλεις της Ηπείρου. Στα Ιωάννινα εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιστημονικοί φορείς, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, συνδικάτα και σωματεία έδωσαν το «παρών» στις ξεχωριστές κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν στις 10.00 το πρωί και ολοκληρώθηκαν μετά τις 12.00 το μεσημέρι το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ. Τα συνθήματα κου κυριάρχησαν στρέφονταν κατά των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας.

Ανάλογες κινητοποιήσεις, έγιναν στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα.