Για τρίτη μέρα συνεχίζεται σήμερα η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Ειδομένης. Μετά τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, ήδη σήμερα έχουν μεταφερθεί 150 άτομα με μισθωμένα πούλμαν ενώ πολλοί μετακινούνται μόνοι τους. Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν χθες το βράδυ στον χώρο του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση του καταυλισμού.

Σειρά έχει το Ελληνικό

Μετά την εκκένωση της Ειδομένης, προτεραιότητα έχει το Ελληνικό, δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ads

«Τελειώνουμε σήμερα με την εκκένωση της Ειδομένης και αμέσως μετά προτεραιότητα έχει το Ελληνικό. Δεν μπορώ να σας πω χρονικά σε πόσες ημέρες θα αδειάσει το Ελληνικό, αλλά δεν θα “γεμίσει” το καλοκαίρι» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Μουζάλας, χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, στην οποία φιλοξενούνται 3.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Ταυτοχρόνως, ενημέρωσε τη Βουλή ότι χτίζονται νέοι χώροι για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών εντός της Αττικής.

Στην Ειδομένη ο Τόσκας

Στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης μεταβαίνουν οι αναπληρωτής υπουργός προστασίας τους Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας  προκειμένου να επιθεωρήσουν τον χώρο του καταυλισμού.

Πριν αναχωρήσει για το σημείο ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε  στον Alpha 989 για το ζήτημα του αποκλεισμού των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ από το σημείο, λέγοντας ότι αυτό αποφασίστηκε… για το καλό τους.

«Οφείλαμε να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ γιατί δεν ξέραμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν ήμασταν καθόλου σίγουροι ότι θα εξελίσσονταν έτσι (ομαλά). Ήταν μέσα στο σχέδιό μας η προαναγγελία, οι διαρροές, ήταν μέσα στην τακτική μας ώστε να γίνει σε όλους γνωστό και να προετοιμαστούν ψυχολογικά, πολλοί από αυτούς είχαν μαζέψει και τα πράγματά τους. Από σήμερα θα προωθηθούν και πάλι οι δημοσιογράφοι», είπε συγκεκριμένα.