Προφανώς και δεν υπάρχει άλλος πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας  που να συνέδεσε την αιματοχυσία στο Παρίσι με την εσωτερική πολιτική καταγγέλλοντας τον πολιτικό του αντίπαλο για τη στάση του στο μεταναστευτικό.
 

Ads

Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Χαλκίδα, «αξιοποίησε» την τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε τον κόσμο για να διαφημίσει τη σκληρή στάση του έναντι των ξένων. Διέκρινε εκείνους που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες και έχουν δικαίωμα να ζητούν άσυλο από εκείνους που έρχονται χωρίς να έχουν το δικαίωμα να ζητούν άσυλο.
 
Και στη συνέχεια στράφηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Μερικοί στην Ελλάδα δεν το έχουν καταλάβει, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει μαζικά ιθαγένεια και ασφάλιση σε όλους τους μετανάστες. Βλέπετε τι γίνεται στην Ευρώπη. Σήμερα στο Παρίσι είχαμε μακελειό με 12 νεκρούς ενώ εδώ κάποιοι προσκαλούν ξένους μετανάστες. Ο λαϊκισμός θέλει να μας γυρίσει πίσω».
 
Σε πρώτη ανάγνωση είναι και δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας πρωθυπουργός που θέλει να φαίνεται ως ο εγγυητής του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας «χρησιμοποιεί» την τραγωδία στο Παρίσι, που προκαλεί κοινωνικό σοκ και δημιουργεί νέα, συνταρακτικά διλήμματα, για μικροκομματικούς λόγους. Και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, ειδικά την ώρα που η γαλάζια στρατηγική της κινδυνολογίας έχει εξαντλήσει τα όριά της γιατί δεν υποστηρίζεται από τους έξω παρά μόνο οριακά και αποσπασματικά.
 
Το αλισβερίσι
 
Το εκλογικό άγχος της Νέας Δημοκρατίας την οδηγεί σε παλαιοκομματικές συνταγές υψηλού ρίσκου. Η μεταγραφή της Άντζελας Γκερέκου και εκείνη του Βασίλη Οικονόμου που έπεται είναι το τελευταίο κόλπο για άνοιγμα στο κέντρο, όχι με ιδεολογικούς – πολιτικούς όρους αλλά στη βάση των deals με συγκεκριμένα πρόσωπα που προέρχονται από την Κεντροαριστερά.
 
Η υποψήφια με τη ΝΔ στην Κέρκυρα έγινε υπουργός από τον Γ. Παπανδρέου, στη συνέχεια πέρασε στο βενιζελικό μπλοκ και έτσι έγινε υφυπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά, για να καταλήξει τώρα στη γαλάζια λίστα. Τη θυμόμαστε για την υπόθεση φοροδιαφυγής του συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου, τον οποίο στήριξε πληρώνοντας το ανάλογο πολιτικό κόστος, χωρίς να γνωρίζουμε πλέον τι έχει απογίνει.
 
Ο βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου βρέθηκε από το ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ και μετά έγινε ανεξάρτητος διαφωνώντας με τη στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπερψήφισε τον Στ. Δήμα και αυτό τον έκανε ιδιαίτερα συμπαθή στη ΝΔ που μπορεί να τον τιμήσει ακόμη και με μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προκειμένου να σηματοδοτήσει διεύρυνση. Με αυτά και με εκείνα, η ΝΔ προσπαθεί να ανοιχτεί προς τις δύο πλευρές, προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Το πρώτο το κάνει με την πολιτική ατζέντα της, το δεύτερο με εισοδισμό υποψηφίων.