Στο δίλημμα Ν. Σαρκοζί ή Α. Ζιπέ ο πρόεδρος της ΝΔ απαντά στην πράξη με την πρώτη επιλογή. 

Ads

Η σκιώδης κυβέρνηση που ανακοίνωσε είναι ένα σχήμα που καθησυχάζει τον Κ. Καραμανλή με την αξιοποίηση δικών του αλλά κυρίως ικανοποιεί τον Α. Σαμαρά, στέλνοντας το μήνυμα δεξιά της ΝΔ ότι προς τα εκεί είναι στραμμένο το βλέμμα του. Άλλωστε, το άνοιγμα στο κέντρο, βασική επαγγελία του πριν αναλάβει την ηγεσία, εξαντλείται στην τοποθέτηση του προερχόμενου από τη ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου ως επικεφαλής του τομέα Υγείας, αλλά κι αυτός ήταν μια μεταγραφή που έχει την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά. 

Ο Βορίδης και η παρέα του 

Η στροφή προς τα δεξιά σηματοτοδείται με την παρουσία του Μ. Βορίδη στο σκιώδες κορυφαίο υπουργείο Εσωτερικών, με την αναβάθμιση της Ανν Μισέλ Ασημακοπούλου (πρόσφατα παρομοίασε την κυβέρνηση με το χιτλερικό καθεστώς) που βρίσκεται απέναντι από τον Ν. Παππά, με την ανάθεση στον Αδ. Γεωργιάδη (που παραμένει αντιπρόεδρος της ΝΔ) την ειδική αποστολή της σύγκρουσης με τον ΥΠΑΜ Π. Καμμένο και βέβαια με την αντικατάσταση του μετριοπαθούς Γ. Κουμουτσάκου από τον νέο εκπρόσωπο του κόμματος Β. Κικίλια, ο οποίος εκφράζει τη λαϊκή δεξιά, προτάσσει τα θέματα νόμου και τάξης, ενώ ως τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής δεν είχε κρύψει την κατανόησή του για τους γονείς του Ωραιοκάστρου που δεν ήθελαν προσφυγόπουλα στα σχολεία τους. 

Ads

Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να τρίβει τα χέρια του αφού βρέθηκε μια θέση ακόμη και για φθαρμένα πρόσωπα ταυτισμένα με τον ίδιο, όπως ο Σίμος Κεδίκογλου (αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών) ή ο Χαράλαμπος Αθανασίου (αναπληρωτής τομεάρχης Ναυτιλίας). 

Σεβασμός στην επετηρίδα 

Οι ισορροπίες με τους καραμανλικούς τηρήθηκαν μέσα από την ανάδειξη του Κώστα Καραμανλή (εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού) ως τομεάρχη Μεταφορών, την προσπάθεια να μην τσαλακωθεί ο Γ. Κουμουτσάκος που διαδέχθηκε την Ντ. Μπακογιάννη στον τομέα Εξωτερικών, ενώ ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, την ανάθεση του χαρτοφυλακίου οικονομικών στον Χρ. Σταϊκούρα και την αξιοποίηση σε β’ ρόλο προσώπων όπως ο Γ. Αδριανός και ο Κ. Γκιουλέκας. 

Το «παλιό»τιμήθηκε δεόντως από τον θεωρητικά υπέρμαχο του «νέου» Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο πρόσωπα όπως ο Ευ. Μπασιάκος και η Σοφία Βούλτεψη. Οι οικογένειες τιμήθηκαν και αυτές, με την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη να μετακινείται στο σκιώδες υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (τουλάχιστον δεν θα χρειάζεται να κάνουν πια ταξίδια στο εξωτερικό μαζί), τον γιο του Στ. Δήμα Χρήστο αναπληρωτή της, τον Μ. Βαρβιτσιώτη επικεφαλής στον τομέα μεταναστευτικής πολιτικής, την Ολ. Κεφαλογιάννη Πολιτισμού και Αθλητισμού (μάλλον θα περίμενε κάτι καλύτερο), τον Γιάννη Κεφαλογιάννη κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. 

Η μόνη επιλογή εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος (από την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO) που από αόρατος σύμβουλος γίνεται ορατός συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας. 

Σκληρότερη αντιπολίτευση 

Η σκιώδης κυβέρνηση της ΝΔ σηματοδοτεί προθέσεις ακόμη μεγαλύτερης πόλωσης. Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα ο Κ. Μητσοτάκης θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά είναι ήδη σαφές ότι θα επιμείνει στο σύνθημα «φύγετε» και αυτό θα υπηρετήσουν οι νέοι τομεάρχες. 

Η απουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από το σχήμα τυπικά αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι πρώην πρόεδρος του κόμματος. Επί της ουσίας, όμως, δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους και η θέση του Ευ. Μεϊμαράκη υπέρ της εθνικής συνεννόησης για τη μείωση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων προφανώς κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από εκείνο που καθορίζει τη στάση του Κ. Μητσοτάκη.