Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν πλεονέκτημα για να κερδίσουν τη μάχη της ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Στην τριάδα των φαβορί ανήκει και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όμως στον δεύτερο γύρο δεν έχει ισχυρές συμμαχίες.

Ads

Ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης ούτε ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλούν για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απορρίπτουν ως επιζήμια για το ΚΙΝΑΛ οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Ανάλογη αποφευκτική στάση αναμένεται να κρατήσουν και στο ντιμπέιτ της 29ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, συμπεράσματα εξάγονται από τις γενικότερες πολιτικές τοποθετήσεις τους. Για παράδειγμα, ο Α. Λοβέρδος είναι πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών και υπερψήφιε τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κόντρα στη γραμμή “παρών” του ΚΙΝΑΛ.

Τώρα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υιοθετώντας την δεξιά ατζέντα. Μιλώντας στον Alpha είπε:

Ads

“Είμαι πολιτικός θέσεων. Καθοριστική γραμμή: θα αλλάξουν οι θέσεις του κόμματος για την ασφάλεια του πολίτη και τη μετανάστευση εάν οι πολίτες με προτιμήσουν. Και ακόμη προτάσσω την τυραννία της γραφειοκρατίας ως κορυφαίο θέμα “

Η επιλογή των θεμάτων μετανάστευσης και ασφάλειας έχει σαφή ιδεολογική φόρτιση, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι θεωρεί δικαίωμα του προέδρου να διαμορφώσει τις θέσεις του κόμματος σε κεντρικά ζητήματα ερήμην της κοινοβουλευτικής ομάδας, του συνεδρίου, των οργάνων.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας ήδη καταγγείλει εξωθεσμικές παρεμβάσεις στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, δεσμεύτηκε για μάχη με τα συμφέροντα εάν κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία.

«Σας ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη, να με εμπιστευθείτε. Σας εγγυώμαι ότι έχω όλη την πολιτική αυτονομία που χρειάζεται για να συγκρουστώ με τα μικρά και με τα μεγάλα συμφέροντα που κρατάνε την Ελλάδα πίσω», είπε μιλώντας σε συγκέντρωση στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ήπειρο.

Οπως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ, τη δεξιά πτέρυγα εκφράζει ο Α. Λοβέρδος και την αριστερή ο Γ.  Παπανδρέου. Ο Ν. Ανδρουλάκης κινείται ανάμεσα με βασική επαγγελία την ανανέωση και την ενότητα.

Αν στον δεύτερο γύρο αναμετρηθεί ο Α. Λοβέρδος με τον Γ.  Παπανδρέου η σύγκρουση θα είναι καθαρά σύγκρουση δεξιάς-αριστεράς εντός ΚΙΝΑΛ. Αν αναμετρηθεί ο Ν. Ανδρουλάκης με τον Γ. Παπανδρέου, εκ των πραγμάτων ο ευρωβουλευτής θα παίξει το αντιΣΥΡΙΖΑ χαρτί για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του Α. Λοβέρδου στον πρώτο γύρο.

Και αν αναμετρηθούν Ανδρουλάκης-Λοβέρδος, μονόδρομος για τον νεότερο υποψήφιο θα είναι μια αντισυστημική στάση με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό, την οποία φαίνεται πως ήδη προετοιμάζει.