Σκληρά μέτρα για τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ τον ΦΠΑ στην ενέργεια και το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο περιλαμβάνει η πρόταση που παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης και την οποία αποκαλύπτει το vima.gr.

Ads

Η πρόταση αποτελείται από δύο κείμενα. Το πρώτο με τίτλο «Δεσμεύσεις Πολιτικής» (GREECE – POLICY COMMITMENTS) αριθμεί μόλις 5 σελίδες, ενώ το δεύτερο έγγραφο πρόκειται για πίνακα προαπαιτούμενων ενεργειών (Prior Actions) και αριθμεί 7 σελίδες. 

Μέτρα 3 δισ. ευρώ

Στα δημοσιονομικά οι δανειστές βλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015 αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Ads

Εκ των πραγμάτων ζητούν μέτρα 1,66% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) για να πιαστεί ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1% του ΑΕΠ το 2015 (από 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το μνημόνιο).

Η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

ΦΠΑ

Στον τομέα του ΦΠΑ οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Προτείνουν βασικό συνελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων.

Συντάξεις

Στο νέο κείμενο ζητείται πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012. Παράλληλα ζητούν «περαιτέρω άμεσα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα προτείνουν:

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (“phasing out non-pension solidarity grant”).
-Aύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 
-Σημαντική αυστηροποίηση κανόνων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
-Νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο για την ενοποίηση Ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές..

Δείτε εδώ όλη την πρόταση των πιστωτών για την Ελλάδα