Στην καταγγελία ότι η αστυνομία τους φέρθηκε με εξευτελιστικό τρόπο, προχώρησαν Ολλανδοί ακτιβιστές κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στα γράφεια της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή) στην Αθήνα.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, 2 γυναίκες και ένας άνδρας από την Ολλανδία, ακτιβιστές που ασχολούνται με την υποδοχή και την βοήθεια προς τους πρόσφυγες που καταφτάνουν στο νησί της Λέσβου, περιέγραψαν περιστατικό κακομεταχείρισης από αστυνομικούς που υπηρετούν στο νησί.

Την συνέντευξη τύπου άνοιξε ο Συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβερνητική πολιτική απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες. Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έως τώρα στάση της. Επιπλέον τόνισε ότι με αυτή τη συνέντευξη η ΚΕΕΡΦΑ θέλησε να δώσει φωνή σε αλληλέγγυους οι οποίοι έχουν υποστεί μια άθλια μεταχείριση από την αστυνομία της Λέσβου μέσα στα πλαίσια του εκφοβισμού του κινήματος της αλληλεγγύης

«Λέμε σε όλους τους θεσμούς: Κάτω τα χέρια από τους αλληλέγγυους. Τα εγκλήματα που διαπράττετε δεν θα μείνουν στο σκοτάδι» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν δημοσιογράφοι που θα τα βγάλουν στην φόρα» πρόσθεσε.

Ads

Ταυτόχρονα στηλίτευσε την πολιτική των επαναπροωθήσεων των προσφύγων σαν απαράδεκτη από Ελληνικής πλευράς, με ειδική αναφορά στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, που είχε δηλώσει ότι τα σύνορα είναι κλειστά και δεν περνάνε πλέον πρόσφυγες.

«Αν θέλει ο Μηταράκης να βάλει χέρι είμαστε εδώ και τον περιμένουμε όπως και όλη την κυβέρνηση του» δήλωσε εμφατικά.

Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στην Κατίνκα Σιμονσέν, ακτιβίστρια και καλλιτέχνιδα, που ήταν παρών στο περιστατικό, για να το περιγράψει.

Βρέθηκαν στο τμήμα γιατί θέλαν να βοηθήσουν

Η Κατίνκα μαζί με άλλους δύο ακτιβιστές, ανέφερε ότι την Τρίτη το πρωί, έμαθε ότι θα έρχονταν στην Λέσβο βάρκα με 27 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών ανήλικοι και έγκυες γυναίκες. Οι πρόσφυγες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και κρύφτηκαν γιατί φοβόντουσαν την επαναπροώθηση.

Αφού ανακάλυψε το μέρος που βρίσκονταν οι πρόσφυγες και δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που βρισκόντουσαν, αποφάσισε μαζί με 2 άλλους φίλους να τους βοηθήσει.

Πριν ξεκινήσει προς τα εκεί και προκειμένου να αποφύγει την σύλληψη της σαν διακινήτρια προσφύγων με τον νέο νόμο, μίλησε με προσωπικό της Frontex που βρισκόταν στο νησί, αλλά εκείνοι τους παρέπεμψαν στο Λιμενικό σώμα με το οποίο και μίλησε τηλεφωνικά, ενώ κατευθυνόταν προς μία από τις ομάδες των προσφύγων. 

Φτάνοντας στο πρώτο γκρουπ, το οποίο ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, επικοινώνησε ξανά το λιμενικό μαζί της, ζητώντας το ακριβές σημείο που βρίσκονταν το όποιο και τους έδωσε.

Παρά το γεγονός ότι παρέμειναν στο σημείο για 2 ώρες, το λιμενικό δεν εμφανίστηκε, κι έτσι αποφάσισαν να πάνε στο δεύτερο γκρουπ που κρυβόταν εκεί κοντά. Επειδή η προσέγγιση του σημείου ήταν αδύνατη και λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών αποφάσισαν να γυρίσουν στην πόλη της Μυτιλήνης.

Φτάνοντας στα γραφεία του Λιμενικού, μιλήσαν με αξιωματικό ο οποίος τους ανέφερε ότι δεν βρήκαν το συγκεκριμένο σημείο και του ζήτησαν κουβέρτες για τους πρόσφυγες. Τους είπε ότι δεν είχε και τους δήλωσε ότι έπρεπε να απευθυνθούν σε άλλο Λιμενικό γραφείο. Στο επόμενο λιμενικό γραφείο που πήγαν τους παρέπεμψαν στο Αστυνομία.

Σε επικοινωνία με την αστυνομία τους ενημέρωσαν οτι πρέπει να πάνε με δικό τους μέσο πίσω στο γκρουπ και ότι εκεί θα τους περιμένει ένας αστυνομικός.

Φτάνοντας στο σημείο όντως περίμενε ένας αστυνομικός, που ήρθε μαζί τους. Όταν έφτασαν στο γκρουπ εμφανίστηκαν άλλοι 2 αστυνομικοί, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα έρθει να πάρει τους πρόσφυγες ένα λεωφορείο από το Καρά τεπέ.

Όταν έφτασε το λεωφορείο μετά από 3 ώρες, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους 3 ακτιβιστές, να οδηγήσουν μέχρι το αστυνομικό τμήμα για κάποιες τυπικές διαδικασίες. Όταν έφτασαν εκεί ζήτησαν από την μία από τις ακτιβίστριες, την Μάτζι, να μπει σε ένα μικρό δωμάτιο μαζί με μία γυναίκα αστυνομικό.

Παρόλο ότι δεν υπήρχαν κάποιες κατηγορίες εναντίον τους, η γυναίκα αστυνομικός ζήτησε από την Μάτζι να γδυθεί τελείως μέσα στο μικρό δωμάτιο. Η ακτιβίστρια φοβισμένη ένιωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να υπακούσει. Στην συνέχεια αναγκάστηκε να κινεί το σώμα της σε διάφορα σημεία, να γονατίσει αρκετές φορές και να ανοίξει τα πόδια της ώστε να αποδείξει ότι δεν έκρυβε τίποτα στα γεννητικά της όργανα. Ο φόβος της σύλληψης και η δύσκολη και άυπνη νύχτα την έκαναν να υπακούσει.

Στην συνέχεια είπαν στην Μάτζι να ντυθεί και κάλεσαν την Κατίνκα στο μικρό δωμάτιο να γδυθεί και αυτή.

«Ένοιωσα φοβισμένη, άλλα ταυτόχρονα ένιωθα και οργισμένη, για αυτό αρνήθηκα παρά την επιμονή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Εφόσον δεν υπάρχουν κατηγορίες, δεν το κάνω, είναι παράνομο» πρόσθεσε.

Μετά την επίμονη στάση της, έγινε σωματικός έλεγχος πάνω από τα ρούχα της. Όσον αφορά τον τρίτο ακτιβιστή, τον Ματίας, δεν του ζήτησαν να γδυθεί. Η ανάκριση των 3 συνεχίστηκε για ώρες με τους ακτιβιστές να μην έχουν πρόσβαση σε νερό ή φαγητό, ενώ δεν είχαν καν δυνατότητα για πρόσβαση στο τηλέφωνό τους.

Ευτυχώς για αυτούς, η Κατίνκα είχε μεριμνήσει να ειδοποιήσει μια φίλη της στην Ολλανδία και να της πει ότι αν δεν επικοινωνήσει μαζί της μέχρι κάποια ώρα, τότε κάτι δεν πάει καλά. Η φίλη της τηλεφώνησε στους πάντες, στην πρεσβεία, σε δικηγόρους κτλ, με αποτέλεσμα μετά από παρέμβαση κάποιου δικηγόρου να αφεθούν ελεύθεροι, δίχως να τις βαραίνει κάποια κατηγορία.

Κλείνοντας, δήλωσε ότι όσον αφορά την δεύτερη ομάδα προσφύγων που συνάντησαν στο βουνό, τα ίχνη της χάθηκαν και θεωρούν ότι επαναπροωθήθηκε πίσω στην Τουρκία.

Δημιουργώντας την μεγάλη εικόνα

Την σκυτάλη πήρε η Ολλανδή ανταποκρίτρια Ingeborg Beugel δίνοντας τη γενικότερη εικόνα του προβλήματος.

Ξεκίνησε δηλώνοντας ότι βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2012 για να καλύψει το προσφυγικό ζήτημα. Στην συνέχεια δήλωσε ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν είναι κάτι το μεμονωμένο, άλλα μέρος της πολιτικής τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ελλάδας.

Κατηγόρησε ευθέως τις Βρυξέλες, ότι δέν δείχνουν την απαραίτητη αλληλεγγύη προς τις χώρες του Νότου, που είναι χώρες υποδοχής των προσφύγων με αποτέλεσμα αυτές να νοιώθουν προδομένες.

«Με την ακραία δεξιά πολιτική της κυβέρνησης του ο Μητσοτάκης μοιάζει να κάνει την βρώμικη δουλεία των Βρυξελών» δήλωσε. «Και αν ο Μητσοτάκης δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι υπήρξε μείωση των προσφυγικών ροών κατά 95,5% από τον Μάρτιο του 2020, τα στοιχεία που συλλέγουν οι ΜΚΟ και διάφοροι ακτιβιστές δείχνουν το αντίθετο».

Επίσης, αναφέρθηκε σε περιστατικά, όπου βάρκες που φτάνουν στην Ελλάδα ξαφνικά εξαφανίζονται. Οι άνθρωποι που είναι μέσα στις βάρκες ξυλοκοπούνται, τους αφαιρούνται όλα τα υπάρχοντα και τα χρήματα, ενώ στην συνέχεια επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Σαν παράδειγμα έδωσε ότι από τους 27 πρόσφυγες που ήταν να συναντήσει η Κατίνκα μόνο οι 13 καταγράφηκαν στο Καρά Τεπέ, με την τύχη των υπόλοιπων 14 να παραμένει άγνωστη.

«Θυμίζοντας κατάσταση τύπου Όργουελ, ο Μητσοτάκης και ο Μηταράκης αρνούνται εμφατικά ότι γίνονται τέτοιες επαναπροωθήσεις» ανέφερε. «Τα περιστατικά όμως αυτά που συμβαίνουν και σε άλλες χώρες όπως η Κροατία, δημιουργούν τεράστια πίεση στους πρόσφυγες που μπορεί να περάσουν την διαδικασία αυτή 5 και 6 φόρες» ανέφερε συνεχίζοντας.

Χαρακτήρισε σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Κομισιόν πιέζει τώρα την Ελληνική κυβέρνηση, μετά από 2 χρόνια σκανδαλώδους σιωπής. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ελλάδα και υπάρχει η προσμονή ότι θα επιβληθούν επιτέλους κυρώσεις.

«Η στάση της κυβέρνησης αυτή δίνει θάρρος σε ακροδεξιούς θύλακες εντός της Ελληνικής κοινωνία να δράσουν, θεωρώντας ότι έχουν το ελεύθερο να κάνουν ότι θέλουν, κάτι που θα ήταν ανήκουστο πριν λίγα χρόνια» πρόσθεσε.

Η συνέντευξη τύπου κατέληξε με τους διοργανωτές να δηλώνουν ότι η πάλη απέναντι στις πολιτικές τις κυβέρνησης, στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, θα συνεχιστούν.