Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο, θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες δόσεις, τόνισε σε συνέντευξή της στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου.

Ads

Όπως πρόσθεσε, για το συγκεκριμένο θέμα το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει σχετική μελέτη, η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στον Ιανουάριο.

Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες θα φτάνουν τις 12, στόχος είναι να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς το Δημόσιο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς επιβάρυνση και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, σημείωσε ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός και υπογράμμισε ότι «αυτό θα διευκολύνει και τα νοικοκυριά και τον προγραμματισμό τους». 

Για τα προγράμματα υποστήριξης της εργασίας

Ads

Αναφερόμενη στα υποστηρικτικά προγράμματα του υπουργείου Εργασίας για την επανένταξη των ανέργων, επισήμανε: «Έχουμε τρεις παρεμβάσεις με τις οποίες μπορούμε να ωφελήσουμε, να δώσουμε κάποια κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για να βρει κάποιος μια θέση εργασίας». 

Η αν. υπουργός διευκρίνισε ότι η πρώτη παρέμβαση είναι η υποστήριξη επιχειρήσεων να κάνουν προσλήψεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν ένα τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους καλυμμένο από το υπουργείο Εργασίας, από τον ΟΑΕΔ. Όπως είπε: 

«Εδώ λοιπόν, έχουμε επιχειρήσεις οι οποίες θα θέλανε να προσλάβουν, αλλά ακόμα νιώθουν μια ανασφάλεια, αν θα μπορέσουν πραγματικά να σηκώσουν το βάρος ενός μισθού ενός εργαζομένου. Εδώ έχουμε προγράμματα τα οποία λέγονται νέες θέσεις εργασίας υποστήριξης των ανέργων και αυτή τη στιγμή έχουμε ανοίξει, γύρω στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, ένα πρόγραμμα για ηλικίες 30-49 ετών, το οποίο “τρέχει” ήδη. Αυτό είναι για όσους έχουν τα προσόντα».

Για τις πιο «ευάλωτες» ηλικιακές ομάδες υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι για την ομάδα 50 (ετών) και άνω. Εκεί «είναι που υποστηρίζουμε την επιχείρηση με 500 ευρώ το μήνα, αν κάνει μια πρόσληψη μέχρι και το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για κάποιον ο οποίος έχει την εμπειρία, έχει τα προσόντα αλλά είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, εκεί το υπουργείο, ο ΟΑΕΔ δίνει 500 ευρώ το μήνα. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό, συνεχίζει να “τρέχει”, θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι να απορροφηθούν όλοι οι πόροι. Εδώ, λοιπόν, έχουμε 15.000 θέσεις ανοιχτές, έχουν απορροφηθεί γύρω στις 2.000, υπάρχουν αυτή τη στιγμή για τις επιχειρήσεις 13.000 θέσεις που μπορούν να προσλάβουν κάποιους που είναι 50 και άνω και έχουν όμως τα προσόντα που χρειάζονται».

Επίσης, για την ηλικιακή ομάδα 30 – 49 υπάρχει ένα πρόγραμμα ανοιχτό για 10.000 άτομα, το οποίο δίνει πάλι οικονομική υποστήριξη στην επιχείρηση για να κάνει την πρόσληψη. Όπως τόνισε η κ. Αντωνοπούλου, «η επιχείρηση δεν πρέπει να έχει απολύσει τους τρεις προηγούμενους μήνες, δεν μπορεί να κάνει υποκατάσταση κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που επιχορηγείται από το υπουργείο Εργασίας και πρέπει στο τέλος να κρατήσει τον εργαζόμενο για άλλους τρεις μήνες. Άρα, για το ηλικιακό φάσμα 30 και άνω έχουμε νέες θέσεις εργασίας».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στα εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, τα οποία έχουν αποδείξει ότι είναι τόσο στοχευμένα που 35% όσων παρακολουθούν αυτά τα σεμινάρια βρίσκουν δουλειά. «Στο παρελθόν αυτά τα προγράμματα ήταν καθαρά επιδοματικά και στο τέλος της ημέρας κανείς δεν έβρισκε δουλειά. Εμείς έχουμε αλλάξει τον προγραμματισμό, δεν αφήνουμε ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο και έτσι οι συμμετέχοντες σ΄ αυτά τα προγράμματα παίρνουν πραγματικές γνώσεις και δεξιότητες που στη συνέχεια το 35% βρίσκει δουλειά, σημειώνοντας ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 20%, εμείς έχουμε φτάσει σχεδόν τον διπλάσιο όρο απορροφητικότητας».

Όπως σημείωσε η κ. Αντωνοπούλου, η επόμενη κίνηση του υπουργείου Εργασίας είναι, «όσοι έχουν περάσει από αυτά τα προγράμματα, θα είναι σε μια ειδική λίστα που θα λέει ότι έχουν περάσει από αυτή την κατάρτιση έχουν πάρει την πιστοποίηση, η οποία μέσω των κοινωνικών εταίρων και των επιμελητηρίων θα είναι προσβάσιμη από όλες τις επιχειρήσεις». Συμπλήρωσε: «Για να δούμε εάν μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη απορρόφηση».

Για τα Κέντρα Υποστήριξης Κοινωνικής Οικονομίας, η Ράνια Αντωνοπούλου είπε: «Υπολογίζουμε ότι θα υπάρχουν περίπου 100 με 120 σε όλη την Ελλάδα. Αυτά τα κέντρα στήριξης έχουν στόχο να παρέχουν πληροφόρηση αλλά επίσης και υπηρεσίες σε εκείνους τους συμπολίτες μας που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».

«Θα βγούμε από το αδιέξοδο»

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκεί η ΝΔ, η Ράνια Αντωνοπούλου σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι η ΝΔ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αλλοιώσει την εικόνα έτσι ώστε να πείσει στο αφήγημα που έχει ότι εμείς πρέπει να φύγουμε γιατί αυτοί είναι πιο ικανοί και θα τα καταφέρουν καλύτερα από εμάς. 

»Τα γεγονότα είναι γνωστά στον κόσμο. Μέσα σε πέντε χρόνια εκτινάξανε την ανεργία στο 27%, εμείς σε δυόμισι χρόνια τη μειώσαμε κατά 6%. Έχουμε από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, 250.000 λιγότερους ανέργους και έχουμε 280.000 κόσμο που έχει βρει μια δουλειά, εργάζεται σήμερα, που δεν εργαζόταν στις αρχές του 2015».

«Με το σύνολο της πολιτικής που ασκεί αυτή η κυβέρνηση θα βγούμε από το αδιέξοδο και τα στοιχεία μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.