∆ύο σηµαντικές αλλαγές στον νόµο του εξωδικαστικού µηχανισµού ρύθµισης οφειλών των επιχειρήσεων προς εφορία, ασφαλιστικά ταµεία και τράπεζες και η απαλλαγή της υπό ένταξη επιχείρησης από την προσκόµιση τουλάχιστον 18 δικαιολογητικών, από το σύνολο των 40 που προβλέπει σήµερα ο νόµος, προωθούνται στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Ads

Οι δύο νοµοθετικές αλλαγές που προτείνει η ελληνική πλευρά θα συζητηθούν µε τους επικεφαλής της τρόικας προκειµένου να πάρουν το «πράσινο φως», ενώ η απαλλαγή της επιχείρησης από το βουνό των δικαιολογητικών αντιµετωπίζεται θετικά από τους δανειστές και αναµένεται να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση από το υπουργείο Οικονοµικών και το υπουργείο Εργασίας.

Σύµφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αναµένεται να προτείνει στην τρόικα την απελευθέρωση του εταιρικού λογαριασµού της επιχείρησης, άπαξ και αυτή παίρνει την πρώτη έγκριση ένταξης στη ρύθµιση του εξωδικαστικού µηχανισµού, και να µην παραµένει ο λογαριασµός «παγωµένος» µέχρι την τελική επίσηµη έγκριση, η οποία µπορεί να δοθεί και σε 6 µήνες. Το οικονοµικό επιτελείο προτείνει, λοιπόν, ο λογαριασµός να «ξεπαγώνει» όταν η επιχείρηση µπαίνει στο πρώτο στάδιο της ρύθµισης και τα χρήµατα να µοιράζονται αναλογικά, δηλαδή να κρατά ρευστότητα και η επιχείρηση. Παράγοντες της αγοράς επισηµαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει µέριµνα ώστε να µη γίνονται κατασχέσεις εις χείρας τρίτων στην πηγή των εσόδων της επιχείρησης.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, την ανάγκη νοµοθετικής διάταξης που θα δίνει τη δυνατότητα στο ∆ηµόσιο (κυρίως στις φορολογικές Αρχές) να επιλέγουν εµπειρογνώµονα, ο οποίος θα εκπονεί τη µελέτη βιωσιµότητας για µια επιχείρηση.

Ads

Πρόκειται επί της ουσίας για νοµική κάλυψη του διοικητικού προσωπικού του ∆ηµοσίου με στόχο να μη δημιουργηθεί καμία σκιά ως προς τον τρόπο και την πρόθεση επιλογής του εμπειρογνώμονα.

Σήμερα η επιλογή του εμπειρογνώμονα είναι χρονοβόρα για πολύ μεγάλες υποθέσεις, καθώς γίνεται με βάση τις διατάξεις του νόμου για τις προμήθειες του Δημοσίου, όπου προβλέπεται για προμήθεια έργου έως 20.000 ευρώ η αυτόματη επιλογή, για 20.000 έως 60.000 ευρώ η επιλογή μεταξύ 3 προσφορών και για 60.000 ευρώ και πάνω η προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού.

Από 18 δικαιολογητικά απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις

Η επικείμενη κοινή υπουργική απόφαση των συναρµόδιων υπουργείων Οικονοµικών και Εργασίας θα απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την προσκόµιση των εξής 18 δικαιολογητικών:

1. ∆ήλωση εισοδήµατος φυσικών προσώπων (E1).
2. ∆ήλωση φορολογίας εισοδήµατος νοµικών προσώπων και νοµικών οντοτήτων (Ν ή Ε5 ή Φ01.010 ή Φ01.013) των τελευταίων πέντε φορολογικών ετών.
3. Κατάσταση οικονοµικών στοιχείων από επιχειρηµατική δραστηριότητα (Ε3) των τελευταίων πέντε φορολογικών ετών.
4. Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προµηθευτών των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.
5. ∆ήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.
6. Πράξη διοικητικού προσδιορισµού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τελευταίου φορολογικού έτους.
7. Πράξη διοικητικού προσδιορισµού του φόρου εισοδήµατος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους.
8. Τελευταία περιοδική δήλωση ΦΠΑ (Φ2), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.
9. Κατάσταση βεβαιωµένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση.
10. Αριθµός και ύψος των δόσεων καταβολής των οφειλών προς το Δημόσιο  βάσει υφιστάµενων ρυθµίσεων.
11. Κατάσταση βεβαιωµένων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
12. Αριθµός και ύψος των δόσεων καταβολής των οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης βάσει υφιστάµενων ρυθµίσεων.
13. Πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (τηλέφωνο και διεύθυνση  ηλεκτρονικού ταχυδρομίου).
14. Κύκλος εργασιών κατά την τελευταία χρήση πριν από την υποβολή της αίτησης.
15. Συνολικές υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών.
16. Οφειλόµενα ποσά ανά (µη θεσµικό) πιστωτή.
17. Πλήρη στοιχεία κάθε συνοφειλέτη (τηλέφωνο και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου).
18. Πίνακας περιουσιακών στοιχείων και εξασφαλίσεων.

22 δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει η επιχείρηση 

Τα δικαιολογικά που πρέπει να προσκοµίσει µία επιχείρηση (αναµένεται να δοθεί η δυνατότητα ορισµένα από αυτά να τα υποβάλει εν µέσω της διαδικασίας) για την
ένταξή της στον εξωδικαστικό παραµένουν τα εξής:

1. Χρηµατοοικονοµικές καταστάσεις του άρθρου 16 του Ν. 4308/2014 (Α’ 251) των τελευταίων πέντε περιόδων, οι οποίες πρέπει να είναι δηµοσιευµένες, εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση.
2. Προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου µηνός τεταρτοβάθµιων λογαριασµών του αναλυτικού καθολικού της γενικής λογιστικής, εφόσον προβλέπεται η κατάρτισή του.
3. Αντίγραφο ποινικού µητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικού συµβουλίου και του διευθύνοντος συµβούλου για ανώνυµες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισµένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, των οµόρρυθµων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες.
4. Πιστοποιητικό περί µη πτώχευσης από το αρµόδιο Πρωτοδικείο.
5. Πιστοποιητικό περί µη κατάθεσης αίτησης πτώχευσης από το αρµόδιο Πρωτοδικείο.
6. Πιστοποιητικό περί µη λύσης της εταιρείας από το ΓΕΜΗ, εφόσον ο οφειλέτης είναι νοµικό πρόσωπο.
7. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικού συµβουλίου και του διευθύνοντος συµβούλου για ανώνυµες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισµένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, των οµόρρυθµων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες.
8. Συµπληρωµένο έντυπο υπολογισµού αξίας γηπέδου (ΑΑ ΓΗΣ), στην περίπτωση γηπέδου εκτός σχεδίου πόλης και οικισµού φυσικών προσώπων, για το οποίο δεν προσδιορίζεται αξία ΕΝΦΙΑ και δεν προσκοµίζεται έκθεση εκτιµητή ακινήτων.
9. Πιστοποιητικά βαρών όλων των ακινήτων.
10. ∆ικαιολογητικά τα στοιχεία των οποίων, για οποιονδήποτε λόγο, δεν ανακτηθούν αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων.
11. Περιγραφή δραστηριότητας.
12. Περιγραφή οικονοµικής κατάστασης.
13. Λόγοι οικονοµικής αδυναµίας.
14. Προοπτικές επιχείρησης.
15. Κατάλογος (µη θεσµικών) πιστωτών µε πλήρη στοιχεία.
16. Συνοφειλέτες που ευθύνονται έναντι κάθε πιστωτή (ΑΑ∆Ε, ΚΕΑΟ, µη θεσµικού).
17. Πίνακας συνδεδεµένων φυσικών και νοµικών προσώπων µε τον οφειλέτη.
18. Πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλέτη.
19. Εκθεση εκτιµητή ακινήτων (προαιρετικά).
20. Πίνακας µεταβιβάσεων/ επιβαρύνσεων περιουσιακών στοιχείων των τελευταίων 5 ετών (αν χρειαστεί).
21. Πίνακας συναλλαγών των τελευταίων 24 µηνών (αν χρειαστεί).
22. Εγγραφο τεκµηρίωσης διαδοχής 

Πηγή: Real News