«Γενναία επιλογή» του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στην ιστορική κοινή εμφάνισή του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ads

Ο Φρανσουά Ολάντ, στην ομιλία του, είπε ότι σύντομα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ευρώπη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ αναφερόμενος στις εκλογές είπε χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια γενναία επιλογή ― να ρωτήσει τον ελληνικό λαό».

«Οι διαπραγματεύσεις (με την Αθήνα) ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία: θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας», τόνισε ο Ολάντ.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή εμφάνιση Γερμανού καγκελαρίου και Γάλλου προέδρου στην Ευρωβουλή από τον Νοέμβριο του 1989, όταν ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν αντίστοιχα, συζήτησαν για τον Ψυχρό Πόλεμο, λίγες μέρες μετά την πτώση του Τείχους.

Ads

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις του γαλλο-γερμανικού άξονα για το θέμα των προσφύγων και το μεταναστευτικό.

«Είναι μια ιστορική επίσκεψη, σε ιστορικά δύσκολες εποχές», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προσθέτοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενώπιον τεράστιων προκλήσεων και χρειάζεται τη δυνατή δέσμευση από τους ηγέτες της».

Μιλώντας από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «επί της ουσίας η συμφωνία ‘Δουβλίνο 2’ δεν υφίσταται». Παραδέχθηκε ότι οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «απαρχαιωμένοι και πρέπει να αντικατασταθούν από μια νέα διαδικασία».

«Ας είμαστε ειλικρινείς, η διαδικασία (που ορίζουν οι κανονισμοί) του Δουβλίνου με την παρούσα μορφή της είναι παρωχημένοι» σημείωσε η Μέρκελ. «Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι (οι κανονισμοί) δεν αποδείχθηκαν βιώσιμοι μπροστά στις προκλήσεις στα σύνορά μας», τόνισε η κ. Μέρκελ.

Παράλληλα, ζήτησε δικαιότερη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των 28.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ ζήτησε να υπάρξει πρωτοβουλία για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

O Στέλιος Κούλογλου μεταδίδει από το Στρασβούργο