Στην Ελλάδα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα εν όψει των αποτελεσμάτων της σημερινής κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολουθούν τη σημερινή εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα οι αξιωματούχοι των οργάνων της ΕΕ στις Βρυξέλλες αλλά και οι κυβερνήσεις στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, καθώς εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει και την πορεία της Ένωσης.
 

Ads

Δημοψήφισμα για τη λιτότητα
 
Οι New York Times χαρακτηρίζουν τις εκλογές ως δημοψήφισμα κατά της λιτότητας. «Οι Έλληνες προσέτρεξαν στις κάλπες την Κυριακή για τις εκλογές που αναμένεται να αναδείξουν την πρώτη κυβέρνηση κατά των μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη» σημειώνει η εφημερίδα.
 
Αναφέρεται αναλυτικά στις δεσμεύσεις Τσίπρα ότι θα μπει τέλος στα μέτρα λιτότητας και θα απαιτηθεί από τους πιστωτές διαγραφή χρέους αλλά και στις αλλαγές που μπορεί να φέρει στην Ευρώπη η νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα. Το παράδειγμα της Ισπανίας και οι Podemos που βρίσκονται σε αναμονή τονίζει ιδιαίτερα η εφημερίδα.


 
H Wall Street Journal εξηγεί τις ελληνικές εκλογές σε ένα βίντεο

«Οι Έλληνες ψηφίζουν σε εκλογές ‘όλα ή τίποτα’» είναι ο τίτλος του BBC που σημειώνει ότι οι κάλπες ίσως οδηγήσουν την Ελλάδα σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων διάσωσης με τους δανειστές.
 
«Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε νίκη-ορόσημο στις εκλογές» είναι ο τίτλος του πρακτορείου Reuters. «Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία αλλαγή για την Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» τονίζει το Reuters.
 
«Οι έλληνες ψηφοφόροι αναμένεται να απορρίψουν τη λιτότητα» γράφει ο Guardian. «Προς θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα;» αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα Le Monde που επικαλείται δημοσκοπήσεις που δίνουν έως και 10 μονάδες διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη περιμένει» είναι ο τίτλος της ιταλικής La Repubblica. «Η ψήφος της αλήθειας» γράφει η ιταλική Corriere della Sera.
 
«Το ευρώ μπροστά στον μεγαλύτερο πόλεμο νεύρων της ιστορίας του» γράφει η γερμανική Die Welt που σημειώνει ότι «αν καμία πλευρά δεν υποχωρήσει (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ ή ευρωπαίοι εταίροι) θα υπάρξει σύγκρουση στην Ευρώπη». Και για την Frankfurter Allgemeine Zeitung οι εκλογές αποτελούν «δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πολιτική των περικοπών».

Η επόμενη ημέρα
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εταίροι αναμένουν απόψε το αποτέλεσμα των εκλογών για να δουν με ποια κυβέρνηση θα συζητήσουν για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, δεδομένου ότι το σημερινό πρόγραμμα διάσωσης της χώρας τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου, σημειώνει η Deutsche Welle.
 
«Αύριο το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης θα έχουν μια πρώτη συζήτηση με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, όπου αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης μέρας. Είναι προφανές ότι δεν θα μπουν στην ουσία δεδομένου ότι δεν θα εκπροσωπείται στη συνεδρίαση, όπως είναι φυσικό, η νέα κυβέρνηση» τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.
 
Οι εταίροι αναμένεται να εξετάσουν θετικό το ενδεχόμενο να υπάρξει τεχνική παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα με τη νέα κυβέρνηση. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να είναι καλυμμένη έναντι των αγορών και στην ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, το αίτημα θα πρέπει να το υποβάλει η νέα ελληνική κυβέρνηση εξηγώντας τι ζητάει από τους εταίρους που από την πλευρά τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούν μονομερείς αποφάσεις αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία των δυο πλευρών.
 
 

Ads