Πρωτοφανή είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από τις ελληνικές και τις αμερικανικές Αρχές για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται από τις 11 το πρωί στην Αθήνα. Η πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε φρούριο. 

Ads

Τα μέτρα ασφαλείας 

Οι ελληνικές και οι αμερικανικές αρχές έχουν καταρτίσει λεπτομερές σχέδιο για την ασφαλή παραμονή του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Από χθες το πρωί τέθηκαν σε ισχύ δρακόντεια μέτρα με 4.500 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Αθήνας. Άνδρες της ασφάλειας, της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, ενώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών θα αποτελούν τον προπομπό στα σημεία επίσκεψης του κ. Ομπάμα.

Ads

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι από αμερικανικής πλευράς, όλες οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στη συνοδεία και προστασία του Μπαράκ Ομπάμα, με κάθε τρόπο, είναι πάνω από 500 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα έφτασαν την προηγούμενη Παρασκευή, στη χώρα μας. Την ίδια μέρα, με μεταγωγικά αεροσκάφη, έφτασαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας οι θωρακισμένες λιμουζίνες του Αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του, ο βαρύς οπλισμός που θα φέρουν οι συνοδοί του και οι ομάδες κρούσης που θα επιτηρούν τα σημεία που θα κινηθεί.

Επιπλέον πολλά βοηθητικά αυτοκίνητα, βαν και ΙΧ, με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μηχανήματα εντοπισμού και εξουδετέρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Ακόμη, μαζί με το υπόλοιπο υλικό και την αμερικανική αποστολή, έχει έρθει και ένα ελικόπτερο.

Τόσκας: Ζητώ την κατανόηση των πολιτών για τα μέτρα λόγω Ομπάμα

Την καταννόηση των πολιτών ζητάει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την ταλαιπωρία, αύριο και μεθαύριο, 15 και 16 Νοεμβρίου, λόγω των δρακόντιων μέτρων που έχουν ληφθεί, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα.

Ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε απόλυτα ασφαλές το περιβάλλον για την επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αθήνα και τόνισε ότι δεν άλλαξε σε τίποτα το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου, λόγω της επίθεσης με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία. Όμως, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός αλλάζει τον σχεδιασμό της αστυνόμευσης, με πιο ευέλικτες δυναμεις στο κέντρο της Αθήνας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
 
Στα σημεία που θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αποκλείεται η περιοχή, τουλάχιστον πριν μισή ώρα, θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές, σε ταράτσες και άλλα επίκαιρα σημεία, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται, για παν ενδεχόμενο, ένα κινητό νοσοκομείο 150 ατόμων, που έχουν φτάσει, επίσης, από τις ΗΠΑ.
 
Σημειώνεται, ότι ακόμα και οι ελληνικές υπηρεσίες θα ενημερώνονται την τελευταία στιγμή από τους επιτελείς της ομάδας ασφάλειας του Ομπάμα για τις μετακινήσεις του.
 
Όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΑΔΑ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, μέχρι τη λήξη της επίσκεψης Ομπάμα, θα γίνονται σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, από το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο όπου θα διαμείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες.
 
Συγκεκριμένα, θα κλείνουν δρόμοι για να περάσει η πομπή του Αμερικανού προέδρου και θα ανοίγουν μετά από κάποιο διάστημα, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστή η χρονική στιγμή που θα συμβαίνει η κάθε παρέμβαση. 

Πάντως, από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων. Από την ΕΛΑΣ, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Διαβάστε επίσης:

Οι διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και πορειών σε συγκεκριμένη ζώνη στο κέντρο της Αθήνας για λόγους ασφαλείας. Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας θα επιτρέπονται και θα πραγματοποιηθούν στην Ομόνοια και τα Προπύλαια. Δείτε σε ποια σημεία θα απαγορεύονται. 

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς 

Κανονικά θα κυκλοφορούν την Τρίτη οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στο Μετρό και το Τραμ. Ενημερωθείτε αναλυτικά εδώ. 

Με εντολή ΕΛΑΣ σήμερα Τρίτη από τις 10:20 έως και τις 11:20 δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δρομολόγιο του μετρό από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επίσης, από τις 12:00 το μεσημέρι κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Ακρόπολη» και «Συγγρού – Φιξ». 

Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις. Οι παραπάνω σταθμοί θα ανοίξουν κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.

Το πρόγραμμα Ομπάμα 

Το Προεδρικό Μέγαρο στην Ηρώδου Αττικού θα είναι ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Ο πλανητάρχης θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13:30 το μεσημέρι. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Προκόπη Παυλόπουλο θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου στις 14:30 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 16:00. 

Το βράδυ και συγκεκριμένα στις 19:30 ο Μπαράκ Ομπάμα θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, άνευ συζύγων, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης δεν έχει οριστικοποιηθεί. Φημολογείται πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί την Ακρόπολη, απ’ όπου θα απευθύνει ένα σύντονο μήνυμα.    

Η βασική ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι της Τετάρτης (λίγο μετά τη 13.30) στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Αμέσως μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει από την Αθήνα με επόμενο σταθμό το Βερολίνο.