Πηγή του υπουργείου οικονομικών, μετά τη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα, ανέφερε πως υπήρξε «συμφωνία για το 2015 επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου χωρίς νέα μέτρα». «Όλα καλά» είπε αναφερόμενος στη συνάντηση, που συζητήθηκε η «έξοδος από το μνημόνιο», «όλα καλά» και για το ζήτημα που προέκυψε με την παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο υπουργός Οικονομικών είχαν πρόβλημα, σύμφωναμε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, καθώς «η παρουσία του κ. Λαζαρίδη είναι ευπρόσδεκτη» και «ξέρει από αριθμούς».

Ads

Η κλειστή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του σύμβουλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου με τους Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στην οποία εξετάσθηκε το πώς θα στηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

«Για το 2015 συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το δημοσιονομικό στόχο χωρίς νέα μέτρα», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ υποστήριξε πως «στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 θα περιληφθούν αναλυτικά όλες οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τις φοροελαφρύνσεις».

Το ίδιος στέλεχος ανέφερε πως η συζήτηση «πήγε πολύ καλά» και συνέχισε λέγοντας πως στη σύσκεψη «εξετάσαμε το δημοσιονομικό στόχο χωρίς νέα μέτρα», η «Day After», όπως είπε. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα είπε πως «δεν υπήρξε αναφορά επί συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος».

Ads

Η εν λόγω πηγή, συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα του «όλα καλά», διέψευσε και την ενδοκυβερνητική διένεξη που υπήρξε με την παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες ενόχλησε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τον υπουργό Οικονομικών. «Ο κ. Λαζαρίδης έχει βαθιά γνώση των αριθμών και η παρουσία του είναι ευπρόσδεκτη», είπε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Έρχεται και ο Γιούνκερ

Την Αθήνα θα επισκεφθεί την  Παρασκευή 3 Οκτωβρίου ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να συζητηθούν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.