«Με κοινωνική ευαισθησία θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των κόκκινων δανείων» ώστε κανένας πολίτης να μην χάσει το σπίτι του δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος εκτιμώντας ότι η λύση τελικά θα είναι πολιτική. Όπως σημείωσε η κυβέρνηση μελετά τη δημιουργία ενός ευέλικτου φορέα που θα κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν το δάνειο τους και σε όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Ads

»Κατά το παρελθόν, οι  τράπεζες υπερδανειοδότησαν τους Έλληνες πολίτες. Αυτή είναι η νοσηρότητα των προηγούμενων ετών που ξεσπάει τα χρόνια της κρίσης σε αδύναμους πολίτες. Υπήρξαν δάνεια που ήταν παραπάνω από την ικανότητα πληρωμής», σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον Αnt1, και εξήγησε ότι υπάρχουν «καθυστερήσεις» σε ζητήματα που γίνεται διαπραγμάτευση, αλλά σε ζητήματα άμεσης ανάγκης όπως π.χ. τα επιδόματα πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα.

Για το ασφαλιστικό, όπως αναφέρει η Αυγή, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα κατατεθεί η πρόταση της κυβέρνησης και πως όλα όσα ακούγονται μέχρι στιγμής αποτελούν προσωπικές απόψεις. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως δεν θα γίνουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. «Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με παράλληλη προστασία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων», είπε και τόνισε επίσης ότι «μιλάμε για δικαιότερο όχι για δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα», γιατί με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων κατασπαταλήθηκαν τα χρήματα του ασφαλιστικού.

«Δεν έχουμε πει κανένα ψέμα στον ελληνικό λαό» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «κάναμε μια σκληρή διαπραγμάτευση που κατέληξε σε ένα σκληρό δίλημμα. «Καλούμαστε να μην χάσουμε το στόχο ακόμα και αν κάναμε τακτική υποχώρηση».

Για την φορολόγηση των αγροτών, ανέφερε πως «θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί και χωρίς τη συμφωνία με τους δανειστές». «Πρέπει να διαχωριστεί ο κατ’ επάγγελμα αγρότης», σημείωσε. Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αγροτικής τράπεζας, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το γεγονός πως σήμερα δεν υπάρχει. «Την ανυπαρξία της σήμερα πληρώνουν οι αγρότες», τόνισε.

Ads

Τέλος για τον ΕΝΦΙΑ είπε πως η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι άδικος φόρος και για αυτό θα προσπαθήσει να τον αλλάξει. Δήλωσε επίσης ότι αναζητούνται ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση και μέχρι τη Δευτέρα το θέμα θα έχει λήξει.