Στις 10 Απριλίου 2020, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη τέθηκε σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών COVID-19, ώστε να δημιουργηθεί ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς για τα κρούσματα του ιού, με τα απαραίτητα δεδομένα για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας που θα βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων. Όπως δήλωνε τότε η κυβέρνηση, «το Μητρώο θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν και θα προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως».

Ads

Έναν μήνα μετά, το Μάιο, ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωνε μετά από σχετική δημοσιογραφική ερώτηση: «Δεν έχουμε δεδομένα συστηματικά τα οποία να αφορούν τους ανθρώπους οι οποίοι ανέρρωσαν σχετικά με τις επιπλοκές τους. Υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή, μια τεράστια ερευνητική προσπάθεια η οποία θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα, να καταγράψουμε αυτούς τους ανθρώπους και να δούμε εάν τους άφησε κάποια υπολείμματα ο ιός. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια συστηματική καταγραφή αυτών των επιπλοκών, αλλά και των αδυναμιών που αφήνει σε όλα τα επίπεδα ο ιός».

Οκτώ μήνες μετά και με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να έχει λάβει δραματικές διαστάσεις στη χώρα, οι αποκαλύψεις περί διπλής καταγραφής κρουσμάτων Covid -19 και προβληματικότητας στα επιδημιολογικά δεδομένα αποκάλυψαν ταυτόχρονα ότι το Μητρώο Ασθενών υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Μάλιστα σύμφωνα με τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις πριν λίγες μέρες στάλθηκαν από το Υπουργείο, μέσω Υγειονομικών Περιφερειών οι σχετικές εγκύκλιοι στα νοσοκομεία.

Ads

Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας έστειλε στις 26 Νοέμβρη στους διοικητές των ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) το σχετικό έγγραφο και η διοίκηση της  ΥΠΕ μετέφερε την εντολή του υπουργείου στους διοικητές των νοσοκομείων στις 27 Νοέμβρη.

image

image

Επί του θέματος και σε υψηλούς τόνους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Ενσωματώνονται σε καθημερινή βάση και έγκαιρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την παράλληλη πλατφόρμα του ΕΟΔΥ στο Μητρώο Ασθενών Covid-19 ή ισχύουν οι καταγγελίες μελών της Επιτροπής για μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν και τη μία εβδομάδα;

Έχουν οι επιστήμονες της Επιτροπής πρόσβαση σε καθημερινή βάση σε όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά περιφέρεια, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν εισηγήσεις για την πορεία και τη διαχείριση της πανδημίας ή καλούνται να εισηγούνται στα τυφλά;
Αφού όλα είναι καλώς καμωμένα, γιατί επιμένει η κυβέρνηση να αρνείται τη δημοσίευση των πρακτικών της Επιτροπής που ζητά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ίδιοι οι επιστήμονες;».

«Υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών» ρωτάει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της, που σημειώνει ότι αφού έθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ύστερα από δημοσιεύματα για την καταγραφή κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει.

«Κάλεσα τον Πρωθυπουργό στη Βουλή να απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ιδιαίτερα, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα ρώτησα αν υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, στον ΕΟΔΥ, στο Υπουργείο Υγείας, ή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε το διάλογο και τις απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να σταματήσει η αμφισβήτηση για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων κι αυτός είναι η κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση και με πλήρη διαφάνεια, να ενημερώσει για τα αναλυτικά στοιχεία και για τη διαδικασία που ακολουθείται σχετικά με την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ζητώντας ταυτόχρονα να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Η διαφάνεια, όμως, δεν αφορά μόνο την επίμαχη καταγραφή των κρουσμάτων. Αφορά και την ενημέρωση για κρούσματα σε μια σειρά κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, για τα οποία υπάρχουν επανειλημμένες καταγγελίες μαζικών φορέων για απόκρυψη και παραπληροφόρηση. Διαφάνεια σημαίνει, επίσης, την ανάδειξη των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, την οποία κάνουν οι υγειονομικοί, εισπράττοντας απ’ την κυβέρνηση πειθαρχικές διώξεις» καταλήγει το ΚΚΕ.