1.Κατέρρευσε, μόλις τέσσερις ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ, η τριήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ  Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το σπάσιμο της εκεχειρίας, τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από βλήματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Γάζα κατά τις τελευταίες ώρες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη συνέχιση των επιχειρήσεν επικαλούμενος τις πληροφορίες περί απαγωγής ενός ισραηλινού στρατιώτη από τη Χαμάς.

Ads

2.Την απελευθέρωση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από την ενιαία αρχή πληρωμών, σε ό, τι αφορά την έρευνα, και την αυτοχρηματοδότησή τους σε αυτόν τον τομέα, αποφάσισε η κυβέρνηση ως αντίμετρο στις περικοπές στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων. Η απόφαση ελήφθη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

3.Δεν θα υπαχθεί τελικά το επικουρικό ταμείο των ένστολων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, μετά από σχετική «νομοθετική βελτίωση» που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Σημειώνεται ότι την εξαίρεση των Ταμείων των ενστόλων από την ένταξη στον Ενιαίο Ταμείο πρότειναν εχθές με τροπολογία που κατέθεσαν είκοσι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ γαλάζια στελέχη εκτιμούσαν ότι αν δεν βρισκόταν «λύση», θα χανόταν μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή.

4.Χωρίς απάντηση μένει το ερώτημα αν και πότε θα ανακτηθούν τα χαμένα εισοδήματα και το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων που έχουν χτυπηθεί κατ’ επανάληψη από την κρίση. Την ίδια ώρα, οι οικογένειες που διαβιούν σε παράγκες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, τα νοικοκυριά που ζουν με λιγότερα από 750 ευρώ υπερδιπλασιάζονται και η ποιότητα ζωής κατακρημνίζεται.

Ads

5. Κατάφωρη αδικία καταγγέλλει η Αργεντινή, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη -μερική αυτή τη φορά – χρεοκοπία, Το Μπουένος Άιρες αμφισβητεί την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ύστατης στιγμής στη Νέα Υόρκη. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης αναφερόμενη στην επιλεκτική χρεοκοπία η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες. Και στην Ελλάδα, με αντιπαράθεση για το ζήτημα της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Αργεντινής ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Σημειώνεται ότι βολές της κυβέρνησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα ξεκίνησαν από την Πέμπτη. 

6. Στους «4» του eurobasket οι Έφηβοι! Καταπληκτική εμφάνιση από την Εθνική Εφήβων, η οποία επικράτησε της Ιταλίας με 85-68 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπου θα αντιμετωπίσει τη Σερβία, η οποία νίκησε τη Λιθουανία με 83-67.

7. Δεύτερος δάσκαλος από τις Σέρρες συνελήφθη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων μαθητών του. Είχε προηγηθεί η σύλληψη και προφυλάκιση ενός 47χρονου εκπαιδευτικού.

8. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του δασικού νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, από τους κατοίκους της περιοχής και της Επιτροπής Αγώνα Χαλκιδικής, που καταγγέλλουν ότι ο Κάκκαβος παραδίδεται ουσιαστικά στην Eldorado Gold.  Μάλιστα, οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώνουν 10ήμερο αγώνα στις Σκουριές, που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 31 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 36 του δασικού νομοσχεδίου (που αφορά τουριστικές εγκαταστάσεις,  λατομεία και μεταλλεία) και της τροπολογίας που αφορά παρεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις θα διεξαχθεί στις 5 Αυγούστου (ώρα 19:00) στη Βουλή, μετά από πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

9. Αποκωδικοποιήθηκε η «γλώσσα» των πιγκουίνων. Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι επικοινωνούν συναισθήματα πείνας, θυμού και μοναχικότητας μέσω έξι διακριτών φωνητικών καλεσμάτων, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία που παρατήρησαν τη συμπεριφορά των ζώων σε αιχμαλωσία.