Στο ζήτημα των εκκλησιών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως αν σε έλεγχο μέσα σε ναό εντοπιστεί πιστός χωρίς rapid test ή χωρίς πιστοποιητικό, τότε θα του επιβληθεί το πρόστιμο των 300 ευρώ, το οποίο όμως δεν θα επιβληθεί στον ιερέα.

Ads

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα (των τεστ και των πιστοποιητικών) και θα την περιφρουρήσει, ενώ η εκκλησία πρέπει να συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ.

«Οπουδήποτε έχουν ληφθεί δειγματοληπτικά μέτρα, τα όργανα της πολιτείας θα κάνουν ελέγχους… Θα επιβληθεί πρόστιμο στον πιστό, ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού. Ο ανεμβολίαστος που θα πάει στις θρησκευτικές λειτουργίες την Κυριακή και στα υπόλοιπα μυστήρια υποχρεούται να έχει rapid test μαζί του για προστασία δίκη του και των υπολοίπων» διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου.

«Και η εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της πιστεύω και το κράτος θα κάνει τη δουλειά του» πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για μια σειρά από λόγους, μη ψάχνουμε για γωνίες ρήξης και συγκρούσεων, το θέμα είναι πώς θα πείσουμε τον κόσμο, και οι κληρικοί πρέπει να βοηθήσουν με πειθώ» υποστήριξε επίσης.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, η Ιερά Σύνοδος δήλωσε αναρμόδια να ελέγξει τα πιστοποιητικά εμβολιασμών ή τα τεστ δηλώνει η εκκλησία. Απαντώντας στην κυβερνητική απόφαση ανέφερε πως «το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες» και άρα δεν μπορεί να τηρήσει τα προβλεπόμενα και το κατά πόσο οι πιστοί συμμορφώνονται με τα μέτρα.

Για το ενδεχόμενου ενός νέου lockdown

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο lockdown, σημείωσε ότι «η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε είναι η χώρα να μην ξανακλείσει».

«Δεν φαίνεται στον ορίζοντα το επόμενο διάστημα ότι θα αναγκαστούμε να παραμερίσουμε από αυτή τη στρατηγική, και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν για να την υποστηρίξουμε με τα μέτρα και σημειακές βελτιώσεις εκεί που χρειάζεται» διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, επανέλαβε πως δεν εξετάζει η κυβέρνηση υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. «Καμία κυβέρνηση πουθενά στον κόσμο δεν το έκανε. Δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός».