Σφυροκόπημα ερωτήσεων δέχθηκε ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών με φόντο τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, επιμένοντας στη γραμμή ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε και η υπόθεση ελέγχεται από τη δικαιοσύνη, απορρίπτοντας για ακόμα μια φορά την άρση του απορρήτου.

Ads

Ενδεικτικό της προσπάθειας της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα είναι ότι από την εισήγηση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διάρκειας περίπου 20 λεπτών, αφιέρωσε μόλις μερικά λεπτά στην υπόθεση των υποκλοπών και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, αναφερόμενος σαφώς σε παράκεντρα τα οποία επιχειρούν θεσμική εκτροπή.

Υποστήριξε δε ότι παρότι καμιά δημόσια αρχή δεν αγορασε -κατά τον ίδιο- το κακόβουλο λογισμικό Predator για τις παρακολουθήσεις, δεν αποκλείεται αυτό να χρησιμοποιήθηκε από κάποιους ιδιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει για το εάν ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης, είχε σχέση με το Predator.

Ads

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Ο κύριος Δημητριάδης παραιτήθηκε. Βρίσκεται εκτός κυβέρνησης και κυβερνητικής δραστηριότητας με αιτιολόγηση του γιατί απομακρύνθηκε. Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει οποιοδήποτε στοιχεία σε άλλη κατεύθυνση… Βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες και έρευνες».

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει παράκεντρο στην ΕΥΠ λέγοντας πως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να τα ερευνήσει όλα.

«Αν έχει φτάσει στο σημείο να παρακολουθείται ο υπουργός Εξωτερικών, μιλάμε για υποθέσεις κατασκοπείας. Αν παρακολουθούνται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, παρακολουθείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κινητοποιήθηκε η κυβέρνηση, θεσμικά, γιατί αυτή είναι πάντα η αντίδρασή μας για να βρεθεί άκρη και λύση. Και θα επιδιώξουμε να βρεθεί μέχρι τέλους» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Στα όσα δημοσιεύει η εφημερίδα Documento δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο. Επικαλούντο πηγές που διέθεσαν τα στοιχεία σε εκείνους που τα παρουσιάζουν. Και θυμίζει κάτι απ’ αυτό με κάποιους που φορούσαν κουκούλες».

Δεν απέκλεισε μάλιστα «όλα αυτά να είναι κατασκευασμένα. Αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και θα τα αντιμετωπίσουμε χωρίς εκβιαστικά υπονοούμενα. Θα τα αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία ειλικρίνεια και θεσμικότητα. Τα λογισμικά αυτά δεν τα χρησιμοποιεί καμία αρχή στην χώρα μας. Η κυβέρνηση έχει έτοιμη την δριμεία θεσμική της αντίδραση στο φαινόμενο αυτό. Θα προχωρήσουμε στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους στην Ελλάδα και θα είναι η χώρα μας η πρώτη στην Ευρώπη που το κάνει αυτό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι υπάρχουν κι άλλα ανοιχτά ζητήματα πολιτικού ενδιαφέροντος, προσθέτοντας:

«Αυτοί που συγκέντρωσαν το όποιο υλικό φαίνεται ότι το διακινούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός. Και στα δυο η στόχευση είναι σαφής: η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που έχουν διαμορφώσει συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ελλάδα. Κάποιοι δεν έχουν κρύψει ότι θα ήθελαν μία κυβέρνηση πιο βολική.

Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται έχει να κάνει με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που δεν θα περίμενε κανείς να φτάσει σε τέτοιο σημείο ευτέλειας. Το υιοθέτησε χωρίς να περιμένει το πόρισμα κάποιας αρχής. Θεσμικό ατόπημα. Έχοντας προαναγγείλει το δημοσίευμα του Documento, ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα αξιοπιστίας των εκλογών. Με το να υιοθετεί δημοσιεύματα χωρίς τεκμηρίωση αποδεικνύεται ότι τρέφεται από συνθήκες θεσμικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης. Βάζει σε κίνδυνο τα ιερά και τα όσια του πολιτεύματος μας την λαϊκή ετυμηγορία. Λειτουργεί με βάση το δόγμα γαία πυρί μιχθήτω».

Ερωτηθείς ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά τα κέντρα που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας ο Γιάννης Οικονόμου είπε: «Δια της λογικής σκέψης μπορεί να καταλάβει κανείς ποιος σε ένα ασταθές περιβάλλον θα είχε κέρδος και όφελος να αποσταθεροποιηθεί η χώρα. Μέσα σε μια διεθνή και μεγάλη καταιγίδα η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχαν να κρατήσουν την Ελλάδα ασφαλή και σταθερή».

Επιπλέον, ο Γιάννης Οικονόμου απέκλεισε το ενδεχόμενο  να κινηθεί η κυβέρνηση νομικά κατά του Κώστα Βαξεβάνη, αναφέροντας: «Έχουμε επιλέξει να μην κινηθούμε με νομικούς τρόπους. Επιλέγουμε να καυτηριάζουμε πολιτικά τα ζητήματα».

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Περιγράφω μια επιχείρηση τοξικότητας και ανωμαλίας. Η κυβέρνηση έχει επικεντρώσει στα μεγάλα ζητήματα και δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στις προθέσεις του πρωθυπουργού. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας».