Η ελληνική οικονομία και το ζήτημα του χρέους, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξιμου, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και υποψήφιο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Αθήνα και συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ανάπτυξης.

Ads

Σύμφωνα το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αν. Σαμαράς παρουσίασε στον Π. Μοσκοβισί  τις προτεραιότητές του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των αδικιών.

Στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Ευάγγελο Βενιζέλο τέθηκε επί τάπητος η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και στην Ελλάδα, με δεδομένο το σχηματισμό της νέας γαλλικής κυβέρνησης αφενός και την προοπτική της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αφετέρου.

Ο Μοσκοβισί είναι από τους βασικούς διεκδικητές για τη θέση του ευρωπαίου επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στηρίζει την υποψηφιότητα του Μοσκοβισί για τη θέση του Όλι Ρεν. Το Σάββατο στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να κατανεμηθούν οι κυριότερες θέσεις στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads

Αποκρατικοποιήσεις και πρόγραμμα προσαρμογής στη συνάντηση με Χαρδούβελη

Η πορεία του προγράμματος  προσαρμογής, οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Πιερ Μοσκοβισί με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι δύο άνδρες  επεσήμαναν την ανάγκη σταδιακής αποκατάστασης των ομαλών συνθηκών ρευστότητας στην αγορά και δημιουργίας ενός νέου προτύπου ανάπτυξης περισσότερο εξωστρεφούς και ανταγωνιστικού. 

Βοήθεια για τη δημιουργία αναπτυξιακής Τράπεζας ζήτησε ο Δένδιας

Στη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, ο Πιερ Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ του κυβερνητικού σχεδίου για επιδότηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων των επιτοκίων στα ενήμερα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο υπουργός ζήτησε παροχή τεχνογνωσίας της γαλλικής πλευράς για τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ελληνικής αναπτυξιακής Τράπεζας. «Δεν μιλάμε για Ίδρυμα υπό την έννοια της λήψης καταθέσεων, αλλά μιλάμε για εξειδικευμένη προσπάθεια προώθησης ρευστότητας στην αγορά, την ώρα που την έχει ανάγκη», ανέφερε ο Ν. Δένδιας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης το ζήτημα της διανομής, της επιλεξιμότητας  δηλαδή,  των χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Η ελληνική πλευρά ζητεί να ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία μετά κρίσης προκειμένου να είναι επιλέξιμες επιπλέον πέντε Περιφέρειες της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Μοσκοβισί: Έχω τη στήριξη των ελληνικών αρχών

Ο Πιερ Μοσκοβισί, μετά τις επαφές με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ανάπτυξης, έδωσε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου, στην οποία όμως ήταν εξαιρετικά φειδωλός ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων με τους συνομιλητές του.

Όπως είπε, έχει τη στήριξη των ελληνικών αρχών στην υποψηφιότητά του καθώς «οι προσεγγίσεις μας είναι πολύ κοντά», αλλά η τελική επιλογή αποτελεί προνόμιο του Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Έκανε ειδική μνεία στην ανεργία, είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ότι τού εξέφρασαν την ανησυχία τους και για την ανάγκη να δοθεί από ευρωπαϊκής πλευράς μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση..

«Φέρνω μήνυμα φιλίας και στήριξης από τη Γαλλία στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.