Ads

Επίθεση στη Χρυσή Αυγή και τη δράση των βουλευτών και των μελών της εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της 77ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Του Βαγγέλη Στολάκη (tvxs.gr Θεσσαλονίκης)

 
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Χρυσόγελος και ο συν-εκπρόσωπος τύπου Θανάσης Παπακωνσταντίνου παρουσίασαν μεταξύ άλλων τις προτάσεις του κόμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση, εστίασαν στην ανάγκη ύπαρξης «κοινωνικών και δίκαιων μέτρων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό της σπατάλης και της διαφθοράς και την αναδιοργάνωση της διοίκησης».
 
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι επανέλαβαν την πρόταση 7 σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια να προωθήσει κοινωνικά δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές και ζήτησαν προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τους στόχους τους.
 
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην ανάγκη να «διασφαλιστούν τα ελληνικά σύνορα με ευρωπαϊκές εγγυήσεις ώστε να παγώσουν για τρία χρόνια όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα», εστίασαν στην «εξασφάλιση ευρωπαϊκής υποστήριξης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» και «την ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια να δοθούν αναλυτικά στοιχεία από ελβετικές τράπεζες για τις καταθέσεις Ελλήνων, ώστε να ελεγχθούν γκρίζες περιουσίες και παράνομη εξαγωγή καταθέσεων».
 
Τέλος, αποκάλυψαν πως μετεκλογικά δεν δέχτηκαν καμία πρόταση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου να συζητηθεί οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας.

Το tvxs.gr ρώτησε τον κ. Χρυσόγελο: «Στις εκλογές του Ιουνίου οι Οικολόγοι –Πράσινοι δεν κατόρθωσαν να μπουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Κάθε φορά πλησιάζουν το 3% αλλά δεν τα καταφέρνουν. Μετά από αυτές τις εξελίξεις ποιο είναι το μέλλον του κόμματος; Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε οργανωτικές αλλαγές ή αλλαγές στην πολιτική πλατφόρμα και τις προτάσεις σας, για να πείσετε τον κόσμο»;
 
Νίκος Χρυσόγελος: «Οι πράσινες ιδέες κερδίζουν μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας γιατί πραγματικά προσφέρουν μια εναλλακτική λύση. Άρα δεν έχουν απαξιωθεί οι ιδέες ακόμα και αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό. Η ανάγκη μιας πράσινης πολιτικής υπάρχει γιατί κανένα κόμμα δεν την εκφράζει.
 
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι πράγματι, όπως και άλλα κόμματα περνούν κατά καιρούς κρίσεις. Το εκλογικό σώμα δεν σκέφτεται πάντα με τους όρους μιας πράσινης πολιτικής. Σ’ αυτές τις εκλογές κυριάρχησε η οργή και η λογική της τιμωρίας. Όμως σε επίπεδο κοινωνίας υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και εμείς να αλλάξουμε. Υπάρχει ένα δυναμικό που υπάρχει στην κοινωνία και σήμερα είναι υπαρκτό και το δείχνουν έρευνες που έχουμε κάνει. Αυτό το δυναμικό είναι της τάξης του 8 με 10% της ελληνικής κοινωνίας και θα μπορέσει να υποστηρίξει ένα πράσινο κόμμα που θα είναι πιο δεμένο με την κοινωνία. Πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς, πρέπει να αλλάξει και η κοινωνία και πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο δημιουργικές δυνάμεις. Αυτές οι ιδέες προϋποθέτουν δημοκρατική λειτουργία, πολιτικό διάλογο και εναλλακτικές λύσεις. Σε ένα κλίμα που η λύση είναι είτε πλακωνόμαστε είτε μαχαιρωνόμαστε δεν ευδοκιμούν πράσινες ιδέες. Όμως η λύση προϋποθέτει ταξιακή αναγέννηση και οι πράσινες ιδέες έχουν ρίζες στο παρελθόν και είναι κάτι που αφορούν το μέλλον».

Ads