Φορολογικά έσοδα ύψους 11,2 δισ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο από τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε εκδήλωη του Οικονομικού Επιμελητηριου. Το ποστό είναι ανάλογο του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα για την διετία 2013 – 2014 και ως συμπέρασμα σημειώνεται ότι εφόσον εισπράττονταν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. 

Ads

Η μελέτη με τίτλο «Φοροδιαφυγή ανά επαγγελματικό κλάδο: Στοιχεία από τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επικεφαλής της μελέτης είναι η Μαργαρίτα Τσούτουρα, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο Νικόλαος Αρταβάνης, μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Virginia Tech.

Η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών από μια αντιπροσωπευτική τράπεζα στην Ελλάδα (στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.ά.) και τα ποσά που καταβάλλονται για τις δόσεις εξόφλησής τους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φορολογούμενοι αυτοί καταβάλλουν κάθε χρόνο το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Μάλιστα, υπάρχουν κλάδοι όπως γιατροί, μηχανικοί κ.ά., στους οποίους το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο και φθάνει έως και το 155%.

Οι ερευνητές υπολόγισαν με βάση τα δεδομένα αυτά ότι το 2009 το σύνολο των εισοδημάτων που δεν δηλώθηκε από τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει τα 28 δισ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό υπολογιστεί ένας συντελεστής 40%, τότε ο φόρος που δεν καταβάλλεται ανέρχεται σε 11,2 δισ. ευρώ.

Ads

Η έρευνα, που παρουσίασε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, έδειξε επίσης ότι τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής εντοπίζονται στους γιατρούς με 29.343 ευρώ, στα μηχανολογικά επαγγέλματα με 28.625 ευρώ, στους εκπαιδευτικούς με 24.742 ευρώ, στους λογιστές με 24.573 ευρώ και στους δικηγόρους με 24.032 ευρώ.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο τονίζει επίσης ότι η αποτυχία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής οφείλεται στην ύπαρξη ισχυρών επαγγελματικών ενώσεων οι οποίες αντιπροσωπεύονται στη Βουλή.

Στη μελέτη προτείνεται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων είναι η πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε περιοχές και ομάδες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή και η θέσπιση τεκμαρτού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.