Τρία μικρά – αλλά πολιτικά αιχμηρά – κεφάλαια και μία γκρίζα ζώνη παραμένουν ανοιχτά για να εκπληρωθούν και οι τελευταίες απαιτήσεις των δανειστών και να εκταμιευθεί η δόση, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup

Ads

Πρόκειται για το Ελληνικό, τα κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου και τη νομική ασυλία της διοίκησης του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τριβές και αιτήματα πρόσθετων διευκρινίσεων έχει πυροδοτήσει και το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός την Κυριακή στη Βουλή.

Και τα τέσσερα ζητήματα τελούν από χθες υπό διαπραγμάτευση σε τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, με στόχο να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό, να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις και να εκταμιευθεί το πρώτο σκέλος της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ έως τα μέσα Ιουνίου.

Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού

Στο θέμα του Ελληνικού η απαίτηση των δανειστών ήταν σαφής και επιτακτική από τη συνεδρίαση του Εurogroup – να ολοκληρωθεί πάραυτα, «εδώ και τώρα», η ιδιωτικοποίησή του. Η αρχική δέσμευση της κυβέρνησης προέβλεπε την ολοκλήρωση, έως τις 23 Μαΐου, του μνημονίου συνεργασίας με τους επενδυτές, δηλαδή με τη Lamda Development του Ομίλου Λάτση.

Ads

Στο Eurogroup η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση ενός μήνα, οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέμειναν σε ταχύτερες διαδικασίες και, όπως επιβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υπάρχει σε εξέλιξη σχετική διαπραγμάτευση και η υπογραφή του μνημονίου «ίσως πραγματοποιηθεί λίγο γρηγορότερα».

Το δεύτερο ανοιχτό κεφάλαιο είναι η πώληση των κόκκινων δανείων που έχουν εγγυήσεις του Δημοσίου. Η εμπλοκή προέκυψε γιατί τα εν λόγω δάνεια είχαν εξαιρεθεί από την πώληση χωρίς να προϋπάρξει διαβούλευση με τους δανειστές και η υπόθεση παραπέμπεται πλέον και αυτή προς επίλυση τις επόμενες ημέρες, με την συμμετοχή και της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Νομική κάλυψη» για το Υπερταμείο

Σε ό,τι αφορά το νέο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, το βασικό ζητούμενο από την πλευρά των πιστωτών είναι να καλυφθεί νομικά – ήτοι, να παρασχεθεί εκ προοιμίου νομική ασυλία – στην διοίκησή του.

Και στα τρία αυτά ζητήματα πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη, ενώ στο θέμα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις για το πώς θα χρηματοδοτείται. Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι το Ταμείο – μέσω του οποίου στόχος είναι να αναπληρωθεί και το υπό κατάργηση ΕΚΑΣ – θα χρηματοδοτείται από την πιθανή υπέρβαση των στόχων για το πλεόνασμα. Οι δανειστές, ωστόσο, ζητούν δέσμευση ότι μια ενδεχόμενη προσωρινή υπέρβαση αυτών των στόχων  δεν θα οδηγήσει σε λήψη μόνιμων μέτρων διανομής κοινωνικού μερίσματος.

Εν ολίγοις, ζητούν εγγυήσεις ότι εάν η υπέρβαση των στόχων είναι προσωρινή, τότε το μέγιστο δυνατό για την κυβέρνηση θα είναι μια εφ’ άπαξ καταβολή του πρόσθετου πλεονάσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.