Με τρεις τρόπους πρατηριούχοι κλέβουν τους οδηγούς που τα οχήματα τους κινούνται με υγραέριο.

Ads

Όπως καταγγέλλουν στο Έθνος παράγοντες του κλάδου, δεν είναι λίγοι οι πρατηριούχοι που  πωλούν υγραέριο που προορίζεται για τη βιομηχανία και τη θέρμανση ως «κίνησης», νοθεύουν το καύσιμο με άλλα προϊόντα αλλά και παρεμβαίνουν στις αντλίες ώστε να μη γεμίζει το ρεζερβουάρ του οχήματος με τις ακριβείς αιτούμενες ποσότητες.

Στην πρώτη περίπτωση το κέρδος για τον λαθρέμπορο είναι η διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς το LPG για τη βιομηχανία κα τη θέρμανση πωλείται φθηνότερα κατά περίπου 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Το υγραέριο κίνησης έχει τελική τιμή γύρω στα 0,65 ευρώ και το καύσιμο για τις επιχειρήσεις και τις σόμπες κοστίζει περίπου 0,50 ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα. Όσον αφορά το κλέψιμο στην ποσότητα του υγραερίου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επιτήδειοι πρατηριούχοι παρεμβαίνουν στις αντλίες έχοντας τοποθετήσει ειδικό λογισμικό με αποτέλεσμα να κλέβουν έως και 10% των λίτρων που πληρώνει ο οδηγός για να γεμίσει το ντεπόζιτο του.

Σημειώνεται ότι περίπου 200.000 οχήματα κινούνται με υγραέριο στους ελληνικούς δρόμους και κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 450.000 κυβικά μέτρα υγραερίου κίνησης από τα περίπου 800 πρατήρια της αγοράς.

Ads

Το ύψος της φοροδιαφυγής εκτιμάται σε 14 εκατ. ευρώ ετησίως.