Κατά το Spiegel είναι η επιστροφή του «προβληματικού παιδιού» στο κλαμπ των διεθνών επενδυτών. Κατά την Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι ταυτόχρονα ο θρίαμβος και το μεγάλο ρίσκο του Αλέξη Τσίπρα. Και κατά το Μαξίμου είναι ένα «σημαντικό, στρατηγικό βήμα της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».

Ads

Ο θρίαμβος και το ρίσκο θα κριθούν από το εάν η σημερινή έκδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου – του πρώτου μετά από τρισίμισι χρόνια – μπορεί να πετύχει επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο από το αντίστοιχο εγχείρημα Σαμαρά του 2014 και, κυρίως, από το εάν θα αναδειχθεί σε αξιόπιστο σημείο αναφοράς για την πορεία της χώρας προς την έξοδο των Μνημονίων.

Το στρατηγικό βήμα που επιδιώκει η κυβέρνηση θα μετρηθεί από την περαιτέρω ακολουθία των θετικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και από την ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους επενδυτές.

Και, σε μεγάλο βαθμό, η ολική επιστροφή του «προβληματικού παιδιού» θα εξαρτηθεί και από την στήριξη που θα παράσχουν οι ίδιοι οι δανειστές – ήτοι, από το εάν είναι όντως διατεθειμένοι να εκκαθαρίσουν το ελληνικό ναρκοπέδιο από τους συνήθεις εμπρησμούς του συστήματος Σόιμπλε και του ΔΝΤ.

Ads

Η στήριξη Μοσκοβισί

Μέχρι στιγμής το δεδομένο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση σ’ αυτή την πρώτη, δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές έχει την πλήρη στήριξη της Κομισιόν – δεν είναι καθόλου τυχαία η σημερινή παρουσία στην Αθήνα του Πιερ Μοσκοβισί και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό –, επενδύει στην έκδοση του πρώτου της ομολόγου επιδιώκοντας σαφώς μια πολιτική νίκη αλλά άνευ προθέσεων για επικοινωνιακές φιέστες, και θέτει τρεις άμεσους στόχους: Την επίτευξη επιτοκίου καθαρά χαμηλότερου από το 4,95% που είχε πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, την υπερκάλυψη της έκδοσης και την προσέλκυση ξένων επενδυτών σε βαθμό τουλάχιστον αντίστοιχο με την συμμετοχή των ελλήνων.

Το επιτόκιο

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο οι εκτιμήσεις διαφέρουν ανάλογα με την διαβάθμιση… αισιοδοξίας των πηγών και των διαρροών. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε ένα επιτόκιο περί το 4,2% – πρόκειται όμως για έναν στόχο που, εάν όντως, υφίσταται κρίνεται ως ιδιαιτέρως φιλόδοξος από παράγοντες της αγοράς.

Αντιθέτως, οι πιο συγκρατημένοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ως θετική εξέλιξη ένα επιτόκιο κάτω από το 4,75%, ενώ τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ρεαλιστική και μια απόδοση της τάξης του 4,5% με 4,6%. Οι ίδιοι κύκλοι, δε, σημειώνουν πως το μείζον ζητούμενο είναι να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση του επιτοκίου ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη έξοδο στις αγορές και υπενθυμίζουν ότι η Κύπρος στην πρώτη της πενταετή μεταμνημονιακή έκδοση πέτυχε απόδοση 4,75% και στην δεύτερη 2,8%.

Το μήνυμα Τσακαλώτου

Η γέφυρα για να επιτευχθεί αυτή η αποκλιμάκωση δεν είναι άλλη από το «να υπάρχουν σταθερά και αξιόπιστα καλά νέα για την Ελλάδα» όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή – στοιχείο, το οποίο ουσιαστικά ανέδειξε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τηλεδιάσκεψη που είχε με επενδυτές για την παρουσίαση της έκδοσης.

Στην τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε και την εκτίμηση ότι τον Οκτώβριο είναι πιθανό να αποφασιστεί από την ΕΚΤ και η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, γεγονός που θα δώσει την τελική ώθηση στο αναπτυξιακό στοίχημα της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι τα δυσκολότερα στάδια για την ελληνική οικονομία έχουν πλέον περάσει.

Το κατά πόσο τα ενθαρρυντικά του μηνύματα πέρασαν με πειστικό τρόπο στο γήπεδο των διεθνών επενδυτών θα φανεί, σε πρώτο χρόνο, σήμερα κατά την τιμολόγηση του νέου ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου…