Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επιταχύνουν τις διαδικασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στη ΔΗΜΑΡ, μετά την εκλογική συντριβή και με τον Φώτη Κουβέλη υπό παραιτηση, αναπτύσσονται πλέον ανοιχτά διαφορετικές τάσεις. Άλλοι κοιτάζουν προς ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι προς Ελιά. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, δεν συνέβη όμως το ίδιο με ορισμένα στελέχη που θέτουν ζήτημα ηγεσίας και ταυτότητας του κόμματος. Στο νεοσύστατο Ποτάμι – που δεν έπιασε τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και των προσδοκιών Θεοδωράκη – «ρέουν» προς το πρώτο του συνέδριο σε κάμπινγκ της Θράκης στα τέλη Ιουνίου. Όλα και όλοι στην «κοίτη» της Κεντροαριστεράς και στο επίκεντρο η πρόταση Λυκούδη για συνεργασία των τριών πολιτικών δυνάμεων. 

Ads

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με τον πολιτικό σχεδιασμό της ηγεσίας του κόμματος και προσωπικά του Φώτη Κουβέλη. Στο τελευταίο συνέδριο ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, λόγω της άρνησης του Κουβέλη να συμμετάσχει το κόμμα στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά που ξεκίνησαν με την «πρωτοβουλία των 58». Η άποψη του προέδρου πλειοψήφησε και ο Σπύρος Λυκούδης αποστασιοποιήθηκε.

Μετά την εκλογική συντριβή ο Σπύρος Λυκούδης, που εμφανίζεται και ως πιθανός διάδοχος του Φώτη Κουβέλη, ηγείται στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ της ομάδας που επιθυμεί διάλογο με την Ελιά και το Ποτάμι. Αυτή ήταν και η πρόταση που κατέθεσε στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Συγκρότηση κοινής επιτροπής τις επόμενες ημέρες από την Ελιά, το Ποτάμι, και τη ΔΗΜΑΡ, για την έναρξη διαλόγου, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, για την συγκρότηση της «νέας μεγάλης ισχυρής μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης αντίρροπης στον δεξιό συντηρητισμό και στον αριστερό λαϊκισμό», αυτή ήταν η πρόταση Λυκούδη.

Μεταξύ των προσκεκλημένων δεν ήταν ο Φώτης Κουβέλης, ήταν όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και πολλά στελέχη από την Ελιά, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και την «πρωτοβουλία των 58». Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μετεκλογικά στη ΔΗΜΑΡ είναι πως η πρόταση Λυκούδη για άνοιγμα σε Ελιά και Ποτάμι, έρχεται μια ημέρα μετά την πρόταση πέντε βουλευτών του κόμματος για συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και στελέχη που συνιστούν «ψυχραιμία», ενώ το θέμα της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη, μετά το αρχικό «μείνε» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής, έχει παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

Ads

Στο ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές που θέτουν ζήτημα ηγεσίας και ταυτότητας του κόμματος. Στη λίστα των «επικριτών» προστέθηκε ο βουλευτής Θάνος Μωραϊτης, ο οποίος έθεσε ευθέως θέμα για την παραμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος. «Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Απαιτείται νέα ηγεσία στην παράταξη η οποία να εμπνέει, να ενώνει και να διευρύνει». Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσαν και οι Μιχάλης Κασσής και Συμ. Κεδίκογλου.

Είχε προηγηθεί ο Κώστας Σκανδαλίδης, που αν και πιο διακριτικά έθεσε επίσης θέμα αλλαγής στην ηγεσία. Ζητήματα πολιτικής ταυτότητας του κόμματος έχει θέσει τις προηγούμενες ημέρες και ο Δημήτρης Ρέππας. Οι επικριτές της ηγεσίας φέρονται να απηχούν τις απόψεις και άλλων βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ και η κρίση εσωστρέφειας βαθαίνει παρά την αρχική ευφορία για το 8% της Ελιάς στις ευρωεκλογές.

«Κάποιοι που περίμεναν την εκλογική συντριβή της παράταξης για να διαλύσουν την κυβερνητική σταθερότητα, να ανακόψουν την ασφαλή πορεία  της χώρας και να υποτάξουν την παράταξη στο άρμα της λαϊκιστικής ανευθυνότητας, πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα και να πάψουν να προσβάλλουν τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα στη παράταξη, τους υποψήφιους και τα στελέχη που έδωσαν τη μάχη των εκλογών και  τελικά την ίδια της χώρα χάριν της οποίας υπάρχει ιστορικά το ΠΑΣΟΚ», ήταν η απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «πέμπτη φάλαγγα».

Η κατάσταση στο Ποτάμι είναι περισσότερο ήρεμη με το νέο κόμμα νέο κόμμα να οδηγείται στο πρώτο «πρωτοποριακό» συνέδριο σε κάμπινγκ της Θράκης. Ένας «κυματισμός» που προκλήθηκε με την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητριάδη από το κομματικά του καθήκοντα, αφήνοντας αιχμές για την οργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου αλλά χωρίς να αποχωρεί από μέλος του κόμματος, δεν ήταν ικανός να ταράξει τα νερά του Ποταμιού. Υπό τους ήχους «παφλασμών», ο Σταύρος Θεοδωράκης παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Σταύρου Λυκούδη τραβώντας τα βλέμματα. Ο ίδιος εξάλλου έχει δηλώσει ανοιχτός σε συνεργασίες.

Τις επόμενες ημέρες, και τουλάχιστον μέχρι την οριστική απόφαση για την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη, η πρόταση Λυκούδη αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Κεντροαριστερά. Με τις διεργασίες να εντείνονται, μένει να φανεί αν και ποιοι θα αναζητήσουν κοινό βηματισμό.