Τρεις άμεσοι στρατηγικοί στόχοι, τέσσερα ανοιχτά μνημονιακά μέτωπα, ένα καθαρό μήνυμα σύγκρουσης με ολιγάρχες και διαπλοκή, αλλά κι ένα εξίσου καθαρό προσκλητήριο συναίνεσης προς την κεντροαριστερά συγκροτούν τον οδικό χάρτη της νέας διακυβέρνησης Τσίπρα, όπως τον κατέθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές του δηλώσεις χθες το βράδυ στη Βουλή.

Ads

Σε γραμμή ευρω-ρεαλισμού και σε τόνους σαφώς λιγότερο φορτισμένους από την αντίστοιχη ομιλία του τον περασμένο Γενάρη, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην πρώτη γραμμή, ως αντίβαρο του Μνημονίου, το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιάρθρωσης του κράτους, οριοθετώντας τα δύσκολα, και αναπόδραστα, μνημονιακά μέτρα ως το «κλειδί» που θα ανοίξει τον δρόμο για τη μείωση του χρέους και την διαμόρφωση θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Στόχος-πυξίδα αυτού του οδικού χάρτη είναι μέσα στους επόμενους 20 μήνες, όπως είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, «να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές». Στο πλαίσιο αυτό, δε, προσδιόρισε τις άμεσες στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο τρίπτυχο χρέος – ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών – προσέλυση επενδύσεων, πάνω στους εξής άξονες:

  • Η απομείωση του χρέους: Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή με προτάσεις: επιμήκυνση πληρωμών, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά, ρήτρα ανάπτυξης και μια μακρά περίοδο χάριτος.
  • Η ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού συστήματος: Οι Τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.
  • Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων: Συγκροτείται Ειδικός Φορέας Προσέλκυσης Επενδύσεων, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, τη δημιουργία και προστασία των ελληνικών brands και την ενίσχυση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

Το τρίπτυχο αυτό σηματοδοτεί, ουσιαστικά, και το στοίχημα υπέρβασης του Μνημονίου και μετάβασης στην ανάπτυξη – είναι ένα στοίχημα, όμως, που για να κερδηθεί προϋποθέτει δύσκολες και αμφίρροπες μάχες. Ως πιο άμεσες από τις μάχες αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε τα 4 ανοιχτά μέτωπα της συμφωνίας με τους πιστωτές: Τα κόκκινα δάνεια, την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, την εύρεση ισοδύναμων για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Ads

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, επιβεβαίωσε ότι ο στόχος που βάζει η κυβέρνηση είναι να διατηρηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, καθώς και να αποτραπεί η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στα λεγόμενα distress funds.

Επί των συγκεκριμένων στόχων και «μεγάλων μαχών», όπως τις προδιέγραψε δε, ο πρωθυπουργός ζήτησε ευθέως τη συναίνεση της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης – των «προοδευτικών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων» , όπως είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών,  δίνοντας έτσι και το πολιτικό στίγμα της πλαγιοκόπησης που επιφυλάσσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Την «δημιουργική συμβολή» και την «αρωγή» της αντιπολίτευσης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και στο μέτωπο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ έβαλε και επίσημα πια στην πολιτική και θεσμική ατζέντα το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου – μιας αλλαγής που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προσεγγίζει αλλά δεν θα είναι απλή αναλογική.

Τον οδικό χάρτη της νέας κυβέρνησης συμπληρώνει με ιδιαίτερη βαρύτητα, τουλάχιστον στη βάση των προγραμματικών εξαγγελιών, το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» με τη μορφή Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την επιστροφή στην Ανάπτυξη και με έμφαση σε άμεσα μέτρα για την Υγεία, την Παιδεία και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας, ενώ αιχμή και θεμελειώδης λίθος των ποργραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης γίνεται η μετωπική σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή:

«Η περίοδος των εξαρτήσεων, η περίοδος της διαπλοκής έχει τελειώσει οριστικά», είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών, εξονυχιστικό έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και διαλεύκανση των ανοιχτών υποθέσεων – Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – καθώς και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις.