Συνεχίζεται το θρίλερ στο πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων και της ΑΕΠΙ. Οι τράπεζες Άλφα και Πειραιώς, δεσμεύουν ξανά χρήματα των δημιουργών, τα οποία αποδέσμευσε η κυβέρνηση μετά από πρόταση της επιτρόπου Μ. Βλάχου, για να αποδοθούν στους δημιουργούς. Μετά την αποδέσμευση του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ, οι τράπεζες είχαν δεσμεύσει παρανόμως το ποσό , μετά από νομικές ενέργειες της επιτρόπου όμως , το απελευθέρωσαν και είχαν ξεκινήσει οι διανομές. Τώρα εν μέσω της διαδικασίας καταβολής των οφειλομένων σε Έλληνες και ξένους δικαιούχους, οι δύο τράπεζες ξανά δεσμεύουν το υπόλοιπο των 2.5 εκατομμυρίων. Να θυμίσουμε πως ο νόμος έγραφε ρητά, πως το δημόσιο αποδεσμεύει το ποσό που είχε δεσμεύσει για οφειλές της ΑΕΠΙ προς αυτό, μόνο για να πληρωθούν οι δημιουργοί και ότι τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα και αδέσμευτα.

Ads

Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Alpha Bank σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα της επιτρόπου «με ποια νομιμοποίηση έχουν προβεί στην δέσμευση των χρημάτων» δεδομένου ότι η κίνησή τους συνιστά ποινικό αδίκημα.

Εντωμεταξύ , σήμερα το πρωί, η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ , σχετικά με το θέμα της ΑΕΠΙ και το μέλλον τόσο των εργαζομένων όσο και των δημιουργών, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι διερευνώνται και θέματα που άπτονται ποινικής περαιτέρω αξιολόγησης στην ΑΕΠΙ. Πρόσθεσε επίσης πως «Για την κατάσταση στην ΑΕΠΙ ευθύνεται αποκλειστικά η διοίκησή της η οποία προέβη σε ατασθαλίες και καταχρήσεις όπως; καταγγέλθηκε και από τους εργαζόμενους. Ο διορισμός της Επιτρόπου έχει σκοπό την διασφάλιση της είσπραξης και απόδοσης των ποσών που εισπράττονται για τους δημιουργούς. Συνέβαλε έτσι και στην ομαλή συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων της ΑΕΠΙ». Σε σχέση με το μέλλον στον χώρο του δικαιώματος και με δεδομένη την βαλτωμένη κατάσταση της εταιρείας η οποία σύμφωνα και με το δεύτερο πόρισμα της E&Y έχει πλέον 40 εκ. αρνητικά ίδια κεφάλαια, η υπουργός είπε πως «στόχος είναι η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που θα αποδίδει τα χρήματα των δημιουργών».