«Οι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» δήλωσε  μιλώντας μιλώντας ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 η Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων, διευκρινίζοντας ότι η οριστική αποσαφήνιση του θέματος αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ads

Η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Θεσμούς πως η περικοπή δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαία και ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συν του ότι η χώρα πετυχαίνει τους στόχους της. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται απλώς να γίνουν ακόμη κάποιες συζητήσεις και να υποβληθούν κάποια επιπλέον στοιχεία.

«Μετά την 21η Αυγούστου δεν γίνεται διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς αλλά ενημέρωση» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις και όχι η αναβολή του μέτρου.

«Πλέον δεν υπάρχει μηχανισμός εξαναγκασμού προς την χώρα αλλά μηχανισμός εποπτείας»συνέχισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα από την ευρωζώνη παραμένουν ούτως ή άλλως ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και ο παράγοντας των αγορών, όπως κάνουν όλες οι χώρες.

Ads

Σχετικά με το ζήτημα των μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών, η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε: «Το ασφάλιστρο για την κύρια σύνταξη από 20% πηγαίνει στο 13,3 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτο-απασχολούμενους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες ενώ μειώνεται και η εισφορά για επικουρική και εφάπαξ στους επιστήμονες οι οποίοι θα πληρώνουν 64 ευρώ το μήνα με αναδρομικό χαρακτήρα από 1/1/2017».

Τέλος, προανήγγειλε τη δημιουργία νέου μηχανισμού ρύθμισης μόνο για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία για όσους δεν μπορούν να καλυφθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.