Το προσωπείο «μετριοπάθειας», ειλικρίνειας και θεσμικής σοβαρότητας που θέλει να επιδεικνύει η ΝΔ μάλλον υπέστη την πρώτη σοβαρή ρωγμή του με την υπόθεση του ορισμού της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η άρνησή της να συμμετάσχει, όπως την κάλεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, στην συναινετική εκλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, και δη με κενή επιχειρηματολογία, εγείρει βαριά ερωτήματα και, στην πράξη, χρεώνει την Νέα Δημοκρατία με όσα η ίδια καταγγέλλει για την κυβέρνηση: Με αντιθεσμική συμπεριφορά που, ενδεχομένως, υποκρύπτει προθέσεις ελέγχου της Δικαιοσύνης στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αναλάβει την διακυβέρνηση.

Ads

Ο Μιχάλης Καλογήρου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κάλεσε, μέσα στο πλαίσιο της «απόλυτης τήρησης της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης», η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας «να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Η πρόσκληση, μετά από αρκετές ώρες αμήχανης σιωπής από την πλευρά της Πειραιώς και εν μέσω διαρροών περί δήθεν ενόχλησης και παρέμβασης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, απερρίφθη από τον τομεάρχη Δικαιοσύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκο Παναγιωτόπουλο, με άκρως θολά επιχειρήματα. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι η ΝΔ «δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία», επικαλείται γενικώς απόψεις «διακεκριμένων συνταγματολόγων και καθηγητών Νομικής», και απειλεί ότι «τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το ΣτΕ».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος όμως δεν αναφέρει ούτε που έγκειται η «τυχόν παρανομία», ούτε καταθέτει νομικές απόψεις που να αποδεικνύουν την δήθεν αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας. Αντιθέτως, από κανέναν συνταγματολόγο και νομικό δεν αμφισβητείται το δικαίωμα της κυβέρνησης να ορίσει την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, από την στιγμή μάλιστα που ήδη έχει γίνει διακομματικά – μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής – η προεπιλογή των τριών επικρατέστερων υποψηφίων για την Εισαγγελία και την προεδρία του Αρείου Πάγου.

Ads

Η κίνηση της κυβέρνησης για επιλογή ενός εκ των τριών με συναινετική διαδικασία ελήφθη κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, διαπιστώθηκε εκ νέου η πλήρης νομιμότητα της διαδικασίας, τέθηκε όμως το ζήτημα του πολιτικού χειρισμού της υπόθεσης κατ’ αρχάς από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με την επισήμανση ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η πολιτική εκμετάλλευσή της από την Νέα Δημοκρατία. Ο Νίκος Φίλης επίσης είπε ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί πολιτικά εάν και ο Δημήτρης Βίτσας ήταν εκείνος που κατέθεσε την πρόταση για συναινετική διαδικασία με την αντιπολίτευση. Η πρόταση αυτή ήταν που τελικά έγινε δεκτή και ακολούθησε σήμερα η επιστολή Καλογήρου.

Η απόρριψή της από την ΝΔ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του Μαξίμου όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης που τόνισε ότι «έπεσαν οι μάσκες». Σε ανάλογο κλίμα, και η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ.  Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή,  δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;».

Την ίδια ώρα, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διέψευδαν δημοσιεύματα περί δήθεν παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και «διστακτικότητάς του» στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει υπάρξει «καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Μετά την άρνηση της ΝΔ να μπει σε συναινετική διαδικασία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον ορισμό της νέας ηγεσίας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τις επόμενες ημέρες.