Αλλαγή φρουράς σε δυο υπουργεία με τον Νίκο Δένδια να παραδίδει τη σκυτάλη του υπ. Άμυνας στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλος να παραδίδει το υπ. Εξωτερικών στο Νίκο Κοτζιά. 

Ads

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Καμμένος: Πρώτο μέλημα η αποκατάσταση των μισθών
 
Χωρίς το τυπικό της τελετής, που προβλέπει την απόδοση τιμών στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και αυτό λόγω του τριήμερου στρατιωτικού πένθους που έχει κηρυχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ισπανία, πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο από την απελθούσα στη νέα πολιτική ηγεσία. Η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων παιάνισε μόνο τον Εθνικό Ύμνο. Πριν από την έναρξη της τελετής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο πιλότων. 

Ο απερχόμενος υπουργός Νίκος Δένδιας παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο. Δήλωσε υπερήφανος που υπήρξε πολιτικός προιστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαιώνοντας για το αξιόμαχο των στελεχών.
 
Σημείωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν δίπλα στον πολίτη, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών του Norman Atlantic. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.


 

Λαμβάνοντας το λόγο ο νέος υπουργός Πάνος Καμμένος ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων για τις μισθολογικές μειώσεις που έχουν υποστεί και τόνισε ότι πρώτο του μέλημα αποτελεί η αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας.
 
«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλα τα στελέχη για την οικονομική επίθεση που δέχθηκαν και την αγνόηση των αποφάσεων τοιυ ΣτΕ» είπε χαρακτηριστικά. «Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίσουν το έργο τους με νέα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και συντήρηση των υφισταμένων. Στόχος μας, η ενεργοποίηση της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας» σημείωσε. 

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε την προηγούμενη ηγεσία για την παρουσία της στην τελετή παράδοσης – παραλαβής αφήνοντας αιχμές για την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν μετέβη εκεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Υπουργείο Εξωτερικών
Κοτζιάς: Θα δώσουμε μάχη για ορθρολογική διαπραγμάτευση

Παρέδωσε τη σκυτάλη του υπ. Εξωτερικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, το απόγευμα της Τρίτης, επεσήμανε ότι κατέθεσε μία 16σέλιδη επιστολή, προς τον διάδοχό του, «με τις διαπιστώσεις και τις επισημάνσεις του σχετικά με τα ανοιχτά μέτωπα».

 

Τους άξονες της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης σκιαγράφησε παραλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς οριοθετώντας το στο τρίπτυχο διαμεσολάβηση, διαιτησία και διαπραγμάτευση.

 

Ο νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κάλεσε τους διπλωμάτες και τα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών να σκεφτούν ελεύθερα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας μας.

 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα δώσει «μάχη»  για ορθολογική διαπραγμάτευση και λύση των προβλημάτων που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος προσθέτοντας ότι η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

 

Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τις αναδυόμενες χώρες BRICS, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία και έστειλε μήνυμα προς τους ομολόγους του στην ΕΕ σχετικά με την ελληνική στάση έναντι της Ρωσίας και του ενδεχόμενου νέου κύματος κυρώσεων λέγοντας: «Αύριο το βράδυ πρέπει να πάμε στις Βρυξέλλες γιατί βρισκόμαστε από χθες σε μια σκληρή διαπραγμάτευση γύρω από το ζήτημα ενός τρίτου κύματος κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Την Πέμπτη έχουμε έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και επιτρέψτε μου να πω ότι ορισμένα δείγματα ορισμένων εταίρων μας δεν ήταν τα καλύτερα. Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση».

 

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τα στελέχη της υπηρεσίας, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του βασίστηκε στην «αξιοκρατία και την αίσθηση καθήκοντος».
 
«Ασκήσαμε μία πολιτική αρχών, που δεν επηρεάστηκε από τη δύσκολη εμπειρία της κρίσης», σημείωσε ο απερχόμενος υπουργός, καταλήγοντας ότι «δεν χάθηκε -σε οποιοδήποτε σημείο- μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας».