Στοιχεία από τη δικογραφία της υπόθεσης του κυκλώματος εκβιαστών εκδοτών – δημοσιογράφων, έρχονται στη δημοσιότητα αποκαλύπτοντας τη δράση των τριών κατηγορουμένων αλλά και την εμπλοκή και άλλων ατόμων. Στους τρεις συλληφθέντες αποδίδονται κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται και νέα εντάλματα σύλληψης δημοσιογράφων και υπεύθυνων εντύπων και ηλεκτρονικών σελίδων.

Ads

Η αστυνομία άρχισε να καταγράφει τις συνομιλίες, μετά από άδεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και την καταγγελία εργαζόμενης στην ΕΥΔΑΠ, η οποία εκβιάστηκε για να δώσει διαφημίσεις στην εν λόγω ομάδα, ώστε να μη γράψουν δυσφημιστικά άρθρα σε βάρος της αλλά και σε βάρος της εταιρείας. Την ίδια πρακτική ακολουθούσαν και για άλλες εταιρείες, ενώ φέρονται να έχουν εκβιάσει και κυβερνητικό στέλεχος.

Ο εκδότης και οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να ελέγχουν ή να ασκούν επιρροή σε πολλά έντυπα αλλά και σε ιστοσελίδες, τις οποίες και συντόνιζαν, ώστε να μπορούν να εκβιάζουν.

Η καταγγελία, που άνοιξε την υπόθεση,  έγινε από την Α.Κ υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του  διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, η οποία ενημέρωσε πως στις 4 Φεβρουαρίου συναντήθηκε με τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Μουσσά (Διαβάστε επίσης: Μάρτυρας στην αγοραπωλησία του «Πρώτου Θέματος» ο κατηγορούμενος για εκβιασμό Μουσσάς). Ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με τη δικογραφία, της ζήτησε να δώσει χρήματα στον εκδότη και διευθυντή εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτη Μαυρίκο, ώστε εκείνος να μη γράψει δυσφημιστικά άρθρα για την εταιρεία. Μάλιστα την απείλησε και προσωπικά λέγοντάς της: «Πρόσεξε στη ΝΔ ξέρουν πως πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θύμα bullying».

Ads

Στην ίδια συνάντηση φέρεται να συμμετείχε και ο Χρήστος Φράγκος, διευθυντής της ιστοσελίδας sofokleousin.gr. Οι δύο συλληφθέντες δημοσιογράφοι είχαν προτείνει στην Α. Κ. συνεργασία στον τομέα διαφήμισης για την Attica Bank και την ΕΥΔΑΠ.

Λίγες ημέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνάντηση, κατά την οποία ο Μουσσάς προειδοποίησε – απείλησε ξανά την Α.Κ. «να είναι προσεκτική γιατί έχει στοχοποιηθεί από τη ΝΔ σε διάφορους κύκλους των μίντια, ενώ προέβη σε απειλές και για το παιδί της. «Έχεις ένα παιδί. Να προσέχεις και να σκεφτείς και το παιδί σου» της είπε, ενώ απαίτησε εκ νέου χρήματα για την εφημερίδα «Ακρόπολη» και ειδικότερα τα ποσά των 10.000 για τον Παναγιώτη Μαυρίκο αλλά και επιπλέον 10.000 ευρώ για τον Χρήστο Φράγκου. Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των τριών εμπλεκομένων. 

Συνάντηση στον Φλοίσβο

Η Α.Κ. παράλληλα, στην επόμενη συνάντησή της με τον Μουσσά στον Φλοίσβο, στις 12 Φλεβάρη, ηχογράφησε τη συνομιλία τους. Όπως της είπε ο Μουσσάς «αυτός και οι φίλοι του έχουν μια ομάδα που μπορεί να ελέγξει έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα προβάλλοντας ως βασικό «όπλο» τον Παναγιώτη Μαυρίκο και τα μέσα τα οποία είχε στην ιδιοκτησία του. «Όταν θέλουμε να γαμ@@@@@ε, θα λες: Αυτόν θέλει να τον γαμ@@@@@ε μέσα από την κυβέρνηση», της είπε.

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος θα δημοσίευε θετικά (αν έκλεινε η συμφωνία) ή αρνητικά άρθρα τόσο για την ΕΥΔΑΠ όσο και για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, αναφορικά με την νομοθεσία για τις άδεις των καναλιών. Μάλιστα της είπε πως έχει ήδη δημοσιεύσει αρνητικά δημοσιεύματα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ακόμη ότι ο Καραμανλής έχει συμφωνήσει με τον Τσίπρα να μην γίνει πρωθυπουργός της χώρας ο Μητσοτάκης.

Η Α.Κ. ρώτησε τότε τι θα συνέβαινε εάν δεν έδινε τα χρήματα στον Μαυρίκο. Ο Μουσσάς της απάντησε με νόημα πως πρόκειται όχι για εκβιασμό αλλά για προστασία. «Άμα δεν του δώσουμε θα έχουμε πρόβλημα, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Το θέμα δεν είναι ότι του δίνεις, είναι ότι τον χρησιμοποιούμε» φέρεται να της είπε προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει ισχυρούς φίλους τόσο στη μέρα όσο και στη νύχτα, οι οποίοι μπορούν να την προστατεύσουν. Συνεχίζοντας, της είπε να εγκρίνει το ποσό των 60.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ για τον Μαυρίκο σημειώνοντας ότι από τη συνεργασία θα αποκόμιζαν περίπου 500.000 ευρώ τον μήνα (20.000 ευρώ από ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από ΕΛΠΕ, 80.000 ευρώ από ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και επιπλέον ποσά από άλλες εταιρείες).

Μίλησε και για άλλες ιστοσελίδες

Ο Μουσσάς για να δελεάσει την Α.Κ. της είπε πως υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες τις οποίες χειρίζεται και στις οποίες μπορεί να ανεβοκατεβάζει άρθρα, σημειώνοντας πως θα της τηλεφωνούσαν για αντίστοιχες «προσφορές» οι Γ. Τσιρογιάννης (lykabitos.gr), Β. Μπόνιος (kourdistoportokali), Νικ. Καραμπάσης (ι-reporter.gr και press.com.gr), Γέρου (εφημερίδα Αρθρο, 4-5 sites και περιοδικά με θέματα life style) και Γ. Φωτόπουλος (sofokleous10.gr και moneytimes.gr).

Μάλιστα μετά τη συνάντηση, ο Μουσσάς φέρεται να επικοινωνεί με τον Γ. Τσιρογιάννη για να τον ενημερώσει ότι θα έπαιρνε χρήματα από την ΕΥΔΑΠ λέγοντάς του πως θα πρέπει να γράφει θετικά άρθρα για την κυβέρνηση, τον υπουργό επικρατείας και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά εις βάρος των ιδιοκτητών τους. Αργότερα ο Τσιρογιάννης τον ενημέρωσε ότι έγραψε δύο σελίδες στις εφημερίδες Μπουρλότο, Αξία και Καρφί υπέρ του Ν. Παππά.

Ο Μουσσάς επικοινώνησε στη συνέχεια με τον Μαυρίκο πληροφορώντας τον ότι «όλα πήγαν εντάξει και καλύτερα» με τον Μαυρίκο να απαντά ότι στις 13 Φεβρουαρίου θα είχε ένα μεγάλο κομμάτι για τον «αρχιμανδρίτη» (εννοώντας τον Παππά). Παράλληλα, ο Μουσσάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Β. Μπόνιο αναφέροντάς του ότι εξασφάλισε ακόμη 1.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ. Ανάλογη επικοινωνία είχε και με τον Ν. Καραμπάση ενημερώνοντάς τον ότι θα εισπράξει 12.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ.

Στο στόχαστρο και η Δούρου αλλά… 

Σε άλλη συνάντηση των Μουσσά και Μαυρίκου με την Α.Κ., την οποία ηχογράφησε η αστυνομία, ο δημοσιογράφος την ενημερώνει ουσιαστικά πως το κύκλωμα έχει βάλει στο στόχαστρο τη Ρένα Δούρου. Όπως της είπε, η περιφερειάρχης διαχειρίζεται μεγάλα ποσά και η ομάδα θα μπορούσε να αποσπάσει και από αυτήν χρήματα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μουσσά και Μαυρίκου ανέφεραν πως θα πιέσουν τη Δούρου αλλά: «Η Δούρου μ@@@@, για να σου δώσει λεφτά, δεν φτάνει να είσαι… και με την κομματική ταυτότητα δαγκωμένη όπως στο στρατό εκεί να πας, δεν θα πάρεις».

Η ΔΕΗ, ο Μητσοτάκης και ο Καραμανλής

Η Α.Κ. συναντήθηκε σε άλλη ημέρα με τους Μουσσά και Φράγκου με τον τελευταίο να φέρεται να της λέει πως πρέπει να επιτεθούν στη ΔΕΗ μέσω Μαυρίκου και να αποκομίσουν οφέλη από διαφημίσεις.

Παράλληλα, σχολίασαν ότι για να εισπράξει κανείς χρήματα από την Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να έχει πρόσβαση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ενημέρωσαν την Α. Κ. ότι ο Κώστας Καραμανλής (γιος του Αχιλλέα) θα κατέθετε επερώτηση στη Βουλή για Attica Bank, αλλά και ΕΥΔΑΠ. Σημείωσαν, ακόμη, ότι ο Μαυρίκος περίμενε χρήματα και εντολή για το ποιον θα χτυπήσει.

Ο Τσεκούρας του thetoc.gr και το «κάψιμο» των Κατσέλη – Ξαφά

Ο Μουσσάς φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με άλλα πρόσωπα από τον χώρο της ενημέρωσης. Σε μια από αυτές μιλάει με τον Αθ. Τσεκούρα, διευθυντή της ιστοσελίδας thetoc.gr. Σε αυτή τη συνομιλία στο στόχαστρο μπαίνουν οι Λούκα Κατσέλη και Μιράντα Ξαφά, οι οποίες εμφανίζονταν ως υποψήφιες για τη θέση του προέδρου του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Είπαν πως θα πρέπει να συναντηθούν για να συζητήσουν πώς θα αρχίσουν να τις «καίνε» με δημοσιεύματα, ώστε στο Ταμείο να μπει πρόεδρος δικός τους άνθρωπος. «Εχω δύναμη να τους γα@@@ω και να τις κάψουμε τελείως», φέρεται να είπε ο Μουσσάς.