Με πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα τιμούν την εργατική Πρωτομαγιά συνδικάτα και ενώσεις εργαζομένων.

Ads

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ κάλεσαν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ έδωσε ραντεβού στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Νωρίτερα στην απεργιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπασί, ενώ κεντρικός ομιλητής ή το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος.

Εργατικά σωματεία, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, που είχαν συγκεντρωθεί στο Μουσείο πραγματοποιούν πορεία με κατεύθυνση τη Βουλή. Οι συγκεντρωμένοι τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά διαμαρτύρονται «για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τα σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Όπως αναφέρουν στα καλέσματα τους η σημερινή μέρα είναι «ένας αγώνας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν κεφάλαιο, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ».

Ads

Με σύνθημα την «εναντίωση στα νέα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, κόντρα σε παλιά και νέα μνημόνια», οι διαδηλωτές ζητούν να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας απαιτώντας «ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις» καθώς επίσης και «διαγραφή του χρέους και έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. 

Τα συνδικάτα επισημαίνουν ότι η φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς και οι απεργιακές συγκεντρώσεις, έχουν ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση νέα μέτρα.

Επίσης, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν και νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη  17 Μαΐου. Στην απεργία θα συμμετάσχουν οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, ενώ, όπως ανέφεραν, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αιφνιδιάσει και φέρει νωρίτερα τα μέτρα για ψήφιση, η ημερομηνία της απεργίας θ΄ άλλάξει.

Στο κέντρο της Αθήνας η τροχαία έχει προχωρήσει ήδη σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.